Forum de discutii pe teme de sanatate
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Alimentatia pe grupe sanguine-idee eronata

In jos

Alimentatia pe grupe sanguine-idee eronata Empty Alimentatia pe grupe sanguine-idee eronata

Mesaj  DanC Mar Aug 23, 2011 4:27 am



Eu oricum nu-mi stiu grupa sanguina Very Happy dar pentru cei care o stiu si au intentia unei diete sanguine recomand mai intai citirea acestui articol:


"Ideea ar trebui să consumăm doar anumite alimente în funcţie de grupa sanguina a fiecăruia este promovată pe larg şi în România. Promotorul acestei idei, Dr. D’Adamo, a publicat ideile sale în best seller-ul „Mănâncă potrivit cu grupa ta sanguină: Soluţia individualizată pentru menţinerea sănătăţii, pentru longevitate, şi pentru atingerea greutăţii ideale”[1]. Vom relua pe scurt ideile promovate în aceasta carte. Dr. D’Adamo crede că în funcţie de grupa sanguină ar trebui să categorisim alimentele în: recomandate, tolerate şi de evitat, susţinând că “mâncarea unui om poate fi otravă pentru altul”. Mai mult, se postulează că grupa sanguină este cheia care descuie uşa spre misterele sănătăţii, bolii, longevitaţii, vitalitaţii, echilibrului emoţional; ea determină rezistenţa faţa de boli, abordarea obezităţii, eficienţa cu care ardem caloriile, răspunsul la stres şi însăşi personalitatea noastră.
Sunt ipotezele şi recomandările lui D’Adamo sprijinite de dovezi concrete din cercetare? Este adevărat că vegetarianismul e nociv pentru grupa O dar favorabil grupei A? Cum de omenirea a supravieţuit până acum fără să respecte aceste diferenţe în alimentaţie? Există adevăr în teoria lui D’Adamo cum că grupele sanguine au apărut progresiv în diferite epoci? Este ipoteza lui sprijinită de antropologia umană, fie în varianta creaţionistă fie în varianta evoluţionistă? Este concepţia naturopată spijinită de datele ştiinţifice? Acestea sunt întrebări importante la care trebuie să răspundem înainte de a decide dacă ideea cu grupele de sânge poate fi clasificată ca ficţiune sau ca ştiinţă.

O analiză a argumentelor doctorului D’Adamo

Argumentul anthropologic. Dr. D’Adamo îşi bazează teoria pe următoarele presupuneri: omul s-a dezvoltat de-a lungul a zeci de mii de ani şi condiţiile de viaţă au determinat apariţia grupelor sanguine: grupa O a apărut în era preistorică când oamenii erau vânători-culegători; grupa A a apărut mult mai târziu între anii 25,000-15,000 î.e.n., grupa B între 15,000 -10,000 î.e.n., grupa AB este cea mai noua aparând acum 1000 de ani. Din păcate această ideea este pur fantezistă deoarece oricum am lua-o, fie din punct de vedere evoluţionist fie din cel creaţionist, ipoteza lui nu este fondată pe realitatea din teren, este total neştiinţifică. Antropologii evoluţionişti susţin că toate tipurile de grupe sanguine au existat în era paleolitică când se suţine că omul era vânător-culegător. Dr. Stephan Bailez, un nutriţionist antropolog de la Universitatea din Tufts spune că grupele de sânge nu sunt doar apanajul omului, este fals să vorbim despre grupa O sau A originală deoarece ea nu a apărut doar la om. Maimuţele, care conform antropologiei evoluţioniste au fost strămoşii omului, au deja grupe sanguine diverse. Nu există nici o dovadă antropologică în sprijinul ideii doctorului D’Adamo cum că omul preistoric, cu o anumită grupă sanguină, ar fi mâncat aceeaşi dietă. Dieta omului a fost întotdeauna variată. În ce priveşte antropologia creaţionistă toată teoria lui D’Adamo este o pură fantezie, deoarece în viziunea creaţionistă omul nu a evoluat ci probabil a involuat de la starea de sănătate şi robusteţe de la început. Pe de altă parte rasa umană nu a trăit acum zeci de mii de ani ci de la căderea în păcat raportată în Geneza avem doar 6-7.000 de ani. Personal cred în antropologia creaţionistă dar mă opresc aici deoarece scopul articolului este altul. Aşadar, din punct e vedere ştiinţific, oricum am lua-o, ideile promvate de dr. D’Adamo sunt pură fantezie.
Argumentul scăderii în greutate. Dieta propusă de dr. D’Adamo produce scădere în greutate nu datorită alinierii şi corelării dietei cu grupa sanguină ci pur şi simplu pentru că toate dietele recomandate de el sunt în jurul a 1000 de kilocalorii pe zi, uneori chiar şi mai puţin. Scăderea în greutate se produce datorită unui aport redus de calorii. Dealtfel aproape orice altă dietă alegem, dacă avem suficient de puţine calorii vom scădea în greutate. Nevoile calorice zilnice se situază în jurul valorii de 1,800-2300 ceea ce este de două ori mai mult decât dieta propusă de dr. D’Adamo.
Argumentul lectinelor. Doctorul D’Adamo proclamă în cartea sa nocivitatea lectinelor, proteine care se găsesc pe suprafaţa alimentelor. Dânsul susţine că lectinele, în combinaţie nepotrivită cu eritrocitele cuiva care nu respectă dieta conformă grupei, vor da naştere fenomenului de aglutinare, adică precipitarea şi aderarea eritrocitelor una de alta şi eventual depunerea lor în diverse vase din organism. Astfel, de exemplu, în rinichi va conduce la insuficienţă renală, în ficatul va conduce la ciroză, în inimă şi creer va conduce la infarct etc. Dacă aşa stau lucrurile atunci înseamnă că organismul cuiva care mănâncă nepotrivit cu grupa lui va fi bombardat mereu de episoade de aglutinare când nu mănâncă ce trebuie. De fapt şansele sunt mari ca aproape toţi oamenii să nu mânânce ceea ce este potrivit şi pe bună dreptate cineva se poate întreba cum de a supravieţuit rasa umană în aceste circumstanţe? Pe de altă parte nimeni nu a putut să pună în evidenţă la microscop aceste aglutinări adică zone de microinfarct datorate aglutinării lactinelor, o dovadă în plus că este vorba, din nou, de pură fantezie. Mai mult, dacă doctorul D’Adamo ar avea dreptate, milioane de oameni ar muri datorită acestor aglutinări, ceea ce nu se întâmplă în realitate. Nici un anatomopatolog şi nici un tratat de patologie umană nu descrie aşa ceva. Dacă ar exista ar fi o cunoştinţă la fel de comună ca şi cunoştinţele legate de ateroscleroză. În concluzie, teoria aglutinării lectinelor este o speculaţie fără nici o acoperire.
Argumentul celor 4 antigeni. Pe suprafaţa eritrocitelor unde se găsesc antigenele A şi B, a căror prezenţă sau absenţă dau cele patru grupe sanguine umane, se mai găsesc un total de 276 antigeni. Probabil că ar trebui să avem 276 diete, specifice celor 276 antigeni, dacă e să ducem raţionamentul până la capăt…Unde mai punem faptul că mai avem şi antigenul Rh + şi Rh -. Lectinele ar trebui să interacţioneze cu toţi cei 276 în cazul celor care nu respecta dieta specifică…..Alegerea doar a antigenilor A şi B este total arbitrară.
Argumetul patologiei grupelor sanguine. Este adevărat că au fost numeroase studii care au observat o corelaţie între diferite boli care apar mai frecvent la anumite grupe sanguine, de exemplu corelaţia dintre ulcerul gastric şi grupa A. Grupa O este corelată cu ulcerul, boli inflamatorii şi alergiile. Grupa A este corelată cu bolile cardiovasculare, cancer, anemie şi daibet de tip I. Grupa B este corelată cu diabetul de tip I, boli autoimune, sindromul de oboseală cronică şi scleroza multiplă. În sfârşit grupa AB este corelată cu anemie, boli cardiovasculare, infecţii bronhice etc. Această constatare nu are nici o legătură cu teoria fantezistă că apariţia acestor boli este determinată de o dietă care nu a respectat specificul grupei respective. Două fenomene care se întâmplă concomitent nu sunt într-o relaţie cauzală în afară de faptul că sunt argumente solide în acest sens. În cazul ulcerului gastric cercetătorii au descoperit faptul că agentul patogen care poate produce această boală, helicobacter pilori, are afinitate pentru antigenul care se găseşte la suprafaţa eritrocitelor din grupa A. Astăzi cunoaştem mecanismele fiziopatologice care duc la apariţia ulcerului gastric şi a multora din boli enumerate mai sus. Explicaţia cum că o dietă nepotrivită grupei respective a dus la apariţia acestor boli este pură fantezie.
Argumentul vegetarian. Persoanele cu grupele O, B şi AB, susţine dr. D’Adamo, nu nu ar trebui să fie vegetarieni, adică dacă ar consuma preponderent legume, fructe, zarzavaturi, leguminoase, seminţe şi nuci acest fapt ar avea efect detrimental asupra sănătăţii lor. Această afirmaţie nu este sprijinită de studiile existente, care au demonstrat fără drept de apel că o alimentaţie vegetariană echilibrată are efect benefic, indiferent de grupa sanguină a cuiva. Vegetarianismul este la fel de benefic pentru grupa O ca şi pentru A, B sau AB. Nu există nici un studiu publicat în reviste medicale respectate care să sprijine afirmaţia că vegetarianismul este bun doar pentru anumite grupe în timp ce este nociv pentru alte grupe. Afirmaţiile legate de acest subiect sunt pură speculaţie. Într-un studiu efectuat în cadrul populaţiei de adventişti de ziua a şaptea din California, consumul de pâine integrală a fost asociat cu o scădere semnificativă a riscului pentru cardiopatie ischemică atunci când a fost comparat cu consumul de pâine albă. Potrivit doctorului D’Adamo consumul de produse din grâu integral, inclusiv pâine integrală este detrimental sănătăţii celor din grupele A, B şi O. Numai grupa AB nu este afectată negative de consumul de pâine integrală. Studiul efectuat pe adventişti a fost un studiu ştiinţific condus după toate rigorile artei în timp ce afirmaţiile dr. D’Adamo nu sunt susţinute de nici un studiu publicat până în prezent. Chiar în eventualitatea că ar fi existat un asemenea studiu nu este corect să se facă afirmaţii categorice în asemenea situaţii. Datele studiului pe adventişti, efectuat de Universitatea din Loma Linda, California sunt în concordanţă cu date similare provenite de la un studiu major provenind de la Universitatea Harvard, SUA.Deşi în cartea doctorului D’Adamo se citează multe articole din diverse reviste medicale aceste articole nu aduc argumente în favoarea ideii că ar exista o legătură între dietă şi grupele sanguine. În cuprinsul cărţii sale Dr. D’Adamo nu are nici măcar cea mai palidă intenţie de a prezenta dovezi raţionale pentru ideile sale ci pur şi simplu, fără să aducă argumente plauzibile care să sprijine speculaţiile sale, el prezintă speculaţiile lui ca fiind fapt ştiinţific, real.

Dr. D’Adamo susţine că grupa sanguină controlează digestia dar această declaraţie nu are mai multă bază ştiinţifică decât credinţa cum că zodiacul ar controla toate… procesele digestive din corpul uman.

Dacă ideile lui D’Adamo sunt atât de speculative şi paralele cu realitatea mă întreb cum este posibil ca milioane de oameni să creadă aceste fantezii şi să urmeze aceste diete cu o credincioşie aproape mistică, demnă de o cauză mai bună? Cum este posibil ca pe multe situri de pe Internet, chiar şi în limba română, aceste speculaţii pline de nonsens să fie publicate cu atâta ardoare. Pentru unii este vorba de profituri de milioane, în cazul altora este vorba de credulitate şi lipsa unor criterii de a evalua şi a despărţi adevărul ştiinţific de fanteziile mistice.

Pentru a ajuta pe cititorii noştri să identifice cărţile, revistele şi site-urilor care promovează exagerări sau chiar falsuri medicale oferim pe scurt un mic ghid de orientare. Feriţi-vă de sursele de informare care prezintă următoarele „semne”:

Fac reclamă unui produs sau remediu de tip „panaceu” – rapid, eficient şi care vindecă toate bolile
Fraze cum ar fi: „desoperire epocală”, „metodă exclusivă”, „ingredient magic” sau „ingredient secret”
Conţin o terminologie alambicată, care impresionează, pentru a masca lipsa argumentelor ştiinţifice
Susţin că autorităţile sau alte grupuri medicale etc. conspiră pentru a interzice produsul lor sau remediul extraordinar promovat de cei „persecutaţi”
Folosesc ca argument doar cazuri izolate, nedocumentate, de vindecări miraculoase, care nu au fost publicate de reviste serioase

În concluzie şi pe scurt, cum spunea cineva cu umor şi pe bună dreptate, cartea doctorului D’Adamo ar trebui reclasificată ca literatură de ficţiune."

Dr. Nicolae Dan MPH
DanC
DanC

Mesaje : 1033
Data de inscriere : 16/05/2011
Varsta : 47

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum