ALIMENTATIA ECHILIBRATA A OMULUI SANATOS
Forum de discutii pe teme de sanatate :: Informatii despre alimentatie si mod de trai sanatos :: Alimentatie sanatosa
Pagina 1 din 1
ALIMENTATIA ECHILIBRATA A OMULUI SANATOS
ALIMENTATIA ECHILIBRATA
A OMULUI SANATOS
Intr-o carte care n-ar trebui sa lipseasca din nici o casa, dr. PAVEL CHIRILA „denunta” dusmanii sanatatii, ascunsi printre alimentele din farfurii
Ati auzit, desigur, despre alimentele toxice prezente in hrana noastra de zi cu zi. Ati aflat, de pilda, despre carnea din magazine, contaminata, adesea, cu substante daunatoare, stiti ca modificarea genetica a legumelor este un fenomen care ia o amploare universala sau ca apa pe care o bem este, adesea, o sursa de infectie si de boala. Desi semnale de alarma se trag peste tot, le receptionam disparat si nu luam, asa cum ar trebui, masuri radicale. Stim ca ceva este gresit in alimentatia noastra, dar nu stim exact ce, nu stim in ce masura si mai ales cat de mult ne afecteaza sau ne va afecta acest lucru. Din fericire, o carte de referinta, aparuta recent, lumineaza aceasta zona obscura. Scrisa de dr. Pavel Chirila, un medic cu mare experienta de spital, dar si de terapii naturiste, Alimentatia echilibrata a omului sanatos este o sinteza tulburatoare despre factorii toxici cuprinsi in alimentatia noastra de zi cu zi. Un compendiu exhaustiv, cu informatii privitoare la pericolele cuprinse in alimentele pe care le ingeram si care ar trebui cunoscute de fiecare dintre noi. Va oferim, in continuare, cateva informatii cuprinse in carte, menite sa va ajute sa raspundeti corect la intrebarea pusa in titlul acestui articol: „Stim ce mancam si ce bem?”.
Painea
Aproape 80% din painea consumata in prezent este alba, obtinuta dintr-o faina din care s-au eliminat practic toate fibrele alimentare, vitaminele si mineralele esentiale. Rezultatul: un aliment gustos, cu destul de multe calorii si cu o valoare nutritiva aproape de zero. Mai mult, pentru ca nu intotdeauna graul din care se face faina alba este bun, s-a raspandit moda „amelioratorilor”. Ce sunt acestia? Nimic altceva decat celebrele E-uri, despre care vom vorbi mai tarziu. Efectele asupra sanatatii ale consumului acestei paini albe sunt cat se poate de... negre. Absenta fibrelor alimentare, care sunt continute de coaja graului si sunt eliminate in procesul de obtinere a fainii albe, favorizeaza obezitatea, constipatia si acumularea de toxine in organism (prin blocarea proceselor de eliminare). Deficitul de vitamine din complexul B (care sunt, de asemenea, eliminate in procesul de productie) si de aminoacizi duce la slabirea functiei imunitare, favorizeaza dezechilibrele hormonale, tulburarile de crestere la copii etc. Saracirea in magneziu si calciu duce la boli osoase, rahitism, tulburari nervoase. Cu alte cuvinte, alba noastra paine cea de toate zilele este un inamic al sanatatii care opereaza lent si constant asupra fiecaruia dintre noi. Sa invatam sa-l contracaram.
Solutii: cel mai bine este sa consumam painea integrala sau graham, care sunt mult mai bogate in fibre si vitamine. Trebuie insa sa cunoastem continutul acestor varietati de paine, pentru ca in ultima vreme, ele sunt „asezonate” cu cantitati impresionante de aditivi sintetici. O solutie este si consumul zilnic de fulgi de cereale integrale (grau, ovaz, orz).
Sarea
Poate cunoasteti faptul ca, acum aproximativ un an, s-a emis o ordonanta care cerea in mod expres ca sarea din comert sa fie iodata. De ce? Se spunea ca in acest fel vor fi combatute afectiunile tiroidiene, produse de deficientele de iod. O idee „generoasa”, care a facut ca in scurta vreme, rafturile din magazine sa fie invadate numai de sare iodata. Din fericire, au existat si cercetatori care nu s-au multumit cu versiunea oficiala a efectelor benefice ale acestei operatiuni, facand studii minutioase in acest sens. Iata ce au aflat ei: consumul mare de iod sporeste incidenta unor afectiuni tiroidiene autoimune, favorizeaza supradezvoltarea si chiar aparitia unor procese inflamatorii la nivelul glandei tiroide. Consumul de iod produce alergie si mareste intoleranta la substantele folosite in radiologie, care contin acest element. In fine, in Tasmania, tara care a „beneficiat” de iodarea obligatorie a sarii si a altor alimente, s-a remarcat faptul ca rata cancerului tiroidian a crescut de trei ori.
O alta varietate a acestui condiment, sarea fina, prezenta adesea pe mesele noastre, ascunde un lucru pe care putini dintre noi il stiu: ea este tratata cu E535, adica... ferocianura de sodiu, un fel de Rosia Montana in avanpremiera, o substanta despre a carei toxicitate nu mai este necesar sa vorbim. Si inca un lucru: sarea fina nu contine aproape deloc magneziu (spre deosebire de sarea gema), un mineral esential pentru sanatatea sistemului cardiovascular. Unii cardiologi sustin chiar ca anumite maladii ale inimii si sistemului vascular ar fi cauzate, in mare masura, de aceasta sare fina, saracita in acest mineral esential.
Solutii: mai ales in magazinele naturiste putem gasi fie sare gema neiodata, fie sare marina, care nu a fost supusa la acest tratament. Consumati numai aceste tipuri naturale de sare.
Apa
In prezent, apa de consum din toate zonele urbane este obtinuta din surse de suprafata, adica din rauri si din lacuri de acumulare. Problema este ca in aceste ape se deverseaza anual, la nivelul tarii noastre, nu mai putin de sase milioane de tone de poluanti chimici si biologici. In aceste conditii, apa devine inutilizabila in forma in care ea este captata, si atunci s-a recurs la tratarea ei in statiile de epurare. Cum se face aceasta tratare? In primul rand, prin adaugarea de clor (circa jumatate de gram la un litru de apa), pentru a elimina bacteriile si alte organisme parazite. Din pacate, studiile facute in foarte multe tari, in care se foloseste apa dezinfectata prin acest procedeu, au pus in evidenta urmatorul aspect: consumul de apa cu clor sporeste incidenta cancerului de rect, de colon, gastric si renal. Mai mult, este un factor agravant in boli cum ar fi gastrita, colita, anumite tulburari de digestie si asimilatie. In plus, deoarece uneori apele sunt foarte poluate biologic sau sunt incorect tratate, ele ajung in retelele noastre contaminate, asa incat multe epidemii au ca sursa robinetul. La noi in tara este exemplificatoare in acest sens infestarea a zeci de mii de persoane cu de acum celebrul protozoar Giardia lambria, care produce tulburari digestive, accese de febra, inapetenta, manifestari alergice etc. Daca adaugam la aceasta faptul ca apa din retelele si chiar din fantanile multor regiuni este infestata si cu pesticide ori nitriti din ingrasamintele chimice (substante cu efect cancerigen si alergen foarte puternic), obtinem o imagine exacta asupra pericolelor la care ne expunem doar consumand zilnic apa necesara.
Solutii: pentru baut, cel mai bine este sa folosim apa minerala sau plata. Pentru a obtine apa necesara gatitului, se utilizeaza un dispozitiv de filtrare, care poate avea o eficienta foarte mare. Intr-unul din numerele recente ale revistei noastre, s-a vorbit pe larg despre acest aspect.
Legumele si fructele modificate genetic
Ati remarcat ca in ultimii ani, majoritatea rosiilor pe care le cumparam nu mai au nici mirosul si nici aroma pe care le aveau cand cresteau in gradinile taranilor? La fel se intampla si cu soiurile aratoase de morcovi, mere sau struguri, aduse, cel mai frecvent, prin import. Ei bine, aceste „realizari” le datoram ingineriei genetice aplicate fara discernamant, ale carei prime victime suntem pe cale de a deveni. In ultimele doua decenii, cercetatorii au reusit sa atinga adevarate performante in modificarea zestrei genetice a fructelor, legumelor si, mai nou, chiar a animalelor. Ei au produs deliberat mutatii menite sa provoace cresterea accelerata a fructelor si legumelor, sa dea productii record si chiar sa se apere singure de daunatori. Legea pe care ei au ignorat-o, insa, este una simpla: amplificarea artificiala a unei calitati va duce automat la atrofierea celorlalte. Un mar modificat genetic este mare, are o culoare foarte frumoasa si arata foarte atragator, in schimb are un parfum slab sau inexistent, este fad (fiind sarac in zaharuri naturale atat cantitativ, cat si ca diversitate) si cu un continut foarte mic de minerale si vitamine. Acelasi lucru s-a petrecut si se petrece cu aproape fiecare organism modificat genetic, in incercarea de a „pacali” natura. Consecinta: in Occident, si mai nou si la noi, vegetalele nu mai sunt o sursa consistenta de factori nutritivi, ceea ce favorizeaza o multitudine de boli si sindroame, de la tulburarile de crestere si de dezvoltare ale copiilor la bolile degenerative, la tulburarile hormonale sau obezitate.
Solutii: preferati sa va faceti aprovizionarea cu fructe si legume, in pietele unde sunt producatori autohtoni, care in buna parte mai cultiva soiuri locale, nemodificate genetic. Evitati aprovizionarea cu astfel de produse agricole din supermarket-uri, unde majoritatea lor sunt din import si au suferit asemenea modificari.
Carnea
Cresterea animalelor pentru carne este foarte costisitoare si neeconomica. Solutia gasita: cresterea lor intensiva. Cum se face aceasta? In ferme sau in incubatoare ingemanate cu lagarele de concentrare, lipsite de spatiu si de lumina suficiente, unde animalul primeste ca hrana faina de oase, combinata cu propriile sale excremente si tot felul de vitamine sintetice. Apoi, viitoarele victime sunt injectate cu antibiotice si hormoni de crestere, sunt umflate cu vitamine. Rezultatul: o carne care contine toate substantele chimice administrate de-a lungul scurtei si chinuitei vieti a animalului in cauza. Consumul acestei carni este o garantie sigura pentru declansarea unui cortegiu de boli, incepand cu cele gastrice si intestinale, continuand cu tulburarile de apetit si obezitate si terminand cu teribila boala canceroasa, la care sunt foarte expusi toti mancatorii de carne. In prezent, industria carnii din Occident trece printr-o adevarata criza, produsa de numeroasele imbolnaviri constatate la oamenii care consuma asemenea produse. O alta criza, mai recenta, a fost produsa de epidemiile din crescatoriile sus amintite, cea mai celebra fiind asa-numita „boala a vacii nebune”.
Solutia: cel mai simplu este sa evitam consumul de carne, indiferent de provenienta sa. Daca inca nu suntem convinsi de posibilitatea de a fi sanatosi si in forma cu un regim vegetarian, putem recurge la un regim in care sa consumam doar peste si putina carne alba (de pui).
Zaharul si uleiul
Sunt doua alimente care au aceeasi problema: rafinarea - un proces care le face usor conservabile, dar si foarte sarace in vitamine si minerale si, mai ales, greu de metabolizat corect pe termen lung de catre organism. Sa vedem in continuare efectele fiecaruia in parte.
Zaharul rafinat - contine o singura substanta in stare aproape pura (zaharoza), fara nici un fel de enzime si alte elemente nutritive naturale care sa ajute la metabolizarea sa. In consecinta, forteaza pancreasul, producand diabet (in Romania sunt in prezent un milion de diabetici!), apoi cauzeaza dezordini in lant, in intreg organismul. Este printre principalii vinovati pentru ingrasare, scaderea rezistentei la infectii, deficiente de concentrare si de somn, boli de piele, boli oculare si cardiace.
Uleiul rafinat - este obtinut printr-o serie de procese termice, care duc la obtinerea asa-numitelor „grasimi saturate”. Ajunse in organism, aceste grasimi accelereaza procesele de imbatranire a celulelor, fiind un factor de prima importanta in aparitia unor boli cum ar fi ateroscleroza, arterita obliteranta, ischemia cardiaca, insuficientele circulatorii cerebrale, accidentul vascular. Margarina, obtinuta prin incalzirea uleiului rafinat la 400 de grade, urmata de amestecarea sa cu o pudra de nichel si adaugarea de hidrogen industrial, este considerata mult mai periculoasa decat uleiul simplu, adaugand la afectele acestuia o mult mai mare sensibilitate la factorii declansatori ai bolii canceroase.
Solutia: ca inlocuitor al zaharului alb, putem folosi in cantitati mici zaharul brun, o varietate de zahar mai sanatoasa, pe care o gasim in magazinele naturiste, si, mai ales, mierea. Tot in magazinele naturiste, gasim si uleiurile presate la rece (de masline, de dovleac, de floarea-soarelui, de porumb). Este indicat sa le folosim zilnic, mai ales neprelucrate termic, ele fiind nu doar un remediu cu rol de prevenire, ci si de combatere a bolilor produse de consumul de grasimi saturate.
Aditivii alimentari (E-urile)
Oficialii romani din Ministerul Sanatatii numesc aditivi „substantele care se folosesc la prepararea unor produse, in scopul ameliorarii calitatii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare” (conform Monitorului Oficial, nr. 268/1999). Cum „amelioreaza” acesti aditivi calitatea alimentelor? Afanandu-le pana devin pufoase ca vata, colorandu-le in toate culorile curcubeului, aromatizandu-le pana ne fac sa nu mai sesizam gustul si mirosul alimentelor naturale etc. Aceasta „ameliorare a calitatii”, fireste, costa bani si mai ales ne costa sanatatea. In ultimii patru ani, au fost introdusi in alimentatia romanilor 70 de aditivi, multi dintre ei interzisi in Uniunea Europeana, in SUA sau in Rusia. De ce au fost interzisi acesti aditivi in tarile respective? Pentru ca multi dintre ei sunt puternic cancerigeni, altii produc alergii, boli de piele, afectiuni nervoase. Lista acestor aditivi si a bolilor produse de ei este atat de mare, incat va trebui sa mai vorbim despre ei intr-un articol separat. Pana atunci, merita sa retineti o cifra: 4,5 kilograme - aceasta este cantitatea de aditivi pe care o ingurgiteaza un european in fiecare an. Pentru ca aditivii sunt prezenti in paine, in dulciurile preambalate, in sucuri, in margarina, in toate mezelurile si in tot mai multe tipuri de branza. Cu titlu generic, trebuie sa stiti ca, in proportie covarsitoare, aditivii alimentari sunt sintetici si ca atare sunt toxici, fiind nevoiti sa ne ferim de ei.
Solutii: cititi cu atentie eticheta fiecarui produs alimentar pe care il cumparati. Acolo este obligatoriu sa fie scrisi toti aditivii pe care respectivul aliment ii contine. Atentie, adesea producatorii folosesc, in loc de termenul de aditiv sintetic sau „E” urmat de trei cifre, termeni meniti sa pacaleasca: afanatori, amelioratori de gust, arome identic naturale etc. Evitati sa consumati aceste produse.
Un sfat final
Pe langa faptul ca ne atrag atentia asupra pericolelor reale, stringente, la care ne expune alimentatia contemporana, informatiile cuprinse in cartea dr. Pavel Chirila mai pun in evidenta un lucru: organismul uman are o capacitate de adaptare si o rezistenta uimitoare. Altfel nu am putea rezista la factorii nocivi din alimentatie, corelati cu stresul psihic si cu poluarea la care suntem supusi zi de zi. Totusi, este necesar sa dam o mana de ajutor propriului nostru organism, a carui rezistenta este limitata. Cum sa facem acest lucru?
In primul rand, invatand sa ne hranim sanatos. Iar un ghid excelent in acest sens poate fi chiar cartea pe care d-l dr. Pavel Chirila a avut amabilitatea sa ne-o puna la dispozitie pentru acest articol. Alimentatia echilibrata a omului sanatos este mult mai mult decat un ghid pentru evitarea alimentelor toxice. Este in primul rand un indreptar care ne invata ce, cat, cum si cand sa mancam, ne pune la dispozitie zeci de retete naturiste de preparare a hranei, ne explica pe larg valentele postului alimentar si anumite aspecte de ordin spiritual referitoare la actul hranirii. Pe scurt: un pretios indreptar de viata.
A OMULUI SANATOS
Intr-o carte care n-ar trebui sa lipseasca din nici o casa, dr. PAVEL CHIRILA „denunta” dusmanii sanatatii, ascunsi printre alimentele din farfurii
Ati auzit, desigur, despre alimentele toxice prezente in hrana noastra de zi cu zi. Ati aflat, de pilda, despre carnea din magazine, contaminata, adesea, cu substante daunatoare, stiti ca modificarea genetica a legumelor este un fenomen care ia o amploare universala sau ca apa pe care o bem este, adesea, o sursa de infectie si de boala. Desi semnale de alarma se trag peste tot, le receptionam disparat si nu luam, asa cum ar trebui, masuri radicale. Stim ca ceva este gresit in alimentatia noastra, dar nu stim exact ce, nu stim in ce masura si mai ales cat de mult ne afecteaza sau ne va afecta acest lucru. Din fericire, o carte de referinta, aparuta recent, lumineaza aceasta zona obscura. Scrisa de dr. Pavel Chirila, un medic cu mare experienta de spital, dar si de terapii naturiste, Alimentatia echilibrata a omului sanatos este o sinteza tulburatoare despre factorii toxici cuprinsi in alimentatia noastra de zi cu zi. Un compendiu exhaustiv, cu informatii privitoare la pericolele cuprinse in alimentele pe care le ingeram si care ar trebui cunoscute de fiecare dintre noi. Va oferim, in continuare, cateva informatii cuprinse in carte, menite sa va ajute sa raspundeti corect la intrebarea pusa in titlul acestui articol: „Stim ce mancam si ce bem?”.
Painea
Aproape 80% din painea consumata in prezent este alba, obtinuta dintr-o faina din care s-au eliminat practic toate fibrele alimentare, vitaminele si mineralele esentiale. Rezultatul: un aliment gustos, cu destul de multe calorii si cu o valoare nutritiva aproape de zero. Mai mult, pentru ca nu intotdeauna graul din care se face faina alba este bun, s-a raspandit moda „amelioratorilor”. Ce sunt acestia? Nimic altceva decat celebrele E-uri, despre care vom vorbi mai tarziu. Efectele asupra sanatatii ale consumului acestei paini albe sunt cat se poate de... negre. Absenta fibrelor alimentare, care sunt continute de coaja graului si sunt eliminate in procesul de obtinere a fainii albe, favorizeaza obezitatea, constipatia si acumularea de toxine in organism (prin blocarea proceselor de eliminare). Deficitul de vitamine din complexul B (care sunt, de asemenea, eliminate in procesul de productie) si de aminoacizi duce la slabirea functiei imunitare, favorizeaza dezechilibrele hormonale, tulburarile de crestere la copii etc. Saracirea in magneziu si calciu duce la boli osoase, rahitism, tulburari nervoase. Cu alte cuvinte, alba noastra paine cea de toate zilele este un inamic al sanatatii care opereaza lent si constant asupra fiecaruia dintre noi. Sa invatam sa-l contracaram.
Solutii: cel mai bine este sa consumam painea integrala sau graham, care sunt mult mai bogate in fibre si vitamine. Trebuie insa sa cunoastem continutul acestor varietati de paine, pentru ca in ultima vreme, ele sunt „asezonate” cu cantitati impresionante de aditivi sintetici. O solutie este si consumul zilnic de fulgi de cereale integrale (grau, ovaz, orz).
Sarea
Poate cunoasteti faptul ca, acum aproximativ un an, s-a emis o ordonanta care cerea in mod expres ca sarea din comert sa fie iodata. De ce? Se spunea ca in acest fel vor fi combatute afectiunile tiroidiene, produse de deficientele de iod. O idee „generoasa”, care a facut ca in scurta vreme, rafturile din magazine sa fie invadate numai de sare iodata. Din fericire, au existat si cercetatori care nu s-au multumit cu versiunea oficiala a efectelor benefice ale acestei operatiuni, facand studii minutioase in acest sens. Iata ce au aflat ei: consumul mare de iod sporeste incidenta unor afectiuni tiroidiene autoimune, favorizeaza supradezvoltarea si chiar aparitia unor procese inflamatorii la nivelul glandei tiroide. Consumul de iod produce alergie si mareste intoleranta la substantele folosite in radiologie, care contin acest element. In fine, in Tasmania, tara care a „beneficiat” de iodarea obligatorie a sarii si a altor alimente, s-a remarcat faptul ca rata cancerului tiroidian a crescut de trei ori.
O alta varietate a acestui condiment, sarea fina, prezenta adesea pe mesele noastre, ascunde un lucru pe care putini dintre noi il stiu: ea este tratata cu E535, adica... ferocianura de sodiu, un fel de Rosia Montana in avanpremiera, o substanta despre a carei toxicitate nu mai este necesar sa vorbim. Si inca un lucru: sarea fina nu contine aproape deloc magneziu (spre deosebire de sarea gema), un mineral esential pentru sanatatea sistemului cardiovascular. Unii cardiologi sustin chiar ca anumite maladii ale inimii si sistemului vascular ar fi cauzate, in mare masura, de aceasta sare fina, saracita in acest mineral esential.
Solutii: mai ales in magazinele naturiste putem gasi fie sare gema neiodata, fie sare marina, care nu a fost supusa la acest tratament. Consumati numai aceste tipuri naturale de sare.
Apa
In prezent, apa de consum din toate zonele urbane este obtinuta din surse de suprafata, adica din rauri si din lacuri de acumulare. Problema este ca in aceste ape se deverseaza anual, la nivelul tarii noastre, nu mai putin de sase milioane de tone de poluanti chimici si biologici. In aceste conditii, apa devine inutilizabila in forma in care ea este captata, si atunci s-a recurs la tratarea ei in statiile de epurare. Cum se face aceasta tratare? In primul rand, prin adaugarea de clor (circa jumatate de gram la un litru de apa), pentru a elimina bacteriile si alte organisme parazite. Din pacate, studiile facute in foarte multe tari, in care se foloseste apa dezinfectata prin acest procedeu, au pus in evidenta urmatorul aspect: consumul de apa cu clor sporeste incidenta cancerului de rect, de colon, gastric si renal. Mai mult, este un factor agravant in boli cum ar fi gastrita, colita, anumite tulburari de digestie si asimilatie. In plus, deoarece uneori apele sunt foarte poluate biologic sau sunt incorect tratate, ele ajung in retelele noastre contaminate, asa incat multe epidemii au ca sursa robinetul. La noi in tara este exemplificatoare in acest sens infestarea a zeci de mii de persoane cu de acum celebrul protozoar Giardia lambria, care produce tulburari digestive, accese de febra, inapetenta, manifestari alergice etc. Daca adaugam la aceasta faptul ca apa din retelele si chiar din fantanile multor regiuni este infestata si cu pesticide ori nitriti din ingrasamintele chimice (substante cu efect cancerigen si alergen foarte puternic), obtinem o imagine exacta asupra pericolelor la care ne expunem doar consumand zilnic apa necesara.
Solutii: pentru baut, cel mai bine este sa folosim apa minerala sau plata. Pentru a obtine apa necesara gatitului, se utilizeaza un dispozitiv de filtrare, care poate avea o eficienta foarte mare. Intr-unul din numerele recente ale revistei noastre, s-a vorbit pe larg despre acest aspect.
Legumele si fructele modificate genetic
Ati remarcat ca in ultimii ani, majoritatea rosiilor pe care le cumparam nu mai au nici mirosul si nici aroma pe care le aveau cand cresteau in gradinile taranilor? La fel se intampla si cu soiurile aratoase de morcovi, mere sau struguri, aduse, cel mai frecvent, prin import. Ei bine, aceste „realizari” le datoram ingineriei genetice aplicate fara discernamant, ale carei prime victime suntem pe cale de a deveni. In ultimele doua decenii, cercetatorii au reusit sa atinga adevarate performante in modificarea zestrei genetice a fructelor, legumelor si, mai nou, chiar a animalelor. Ei au produs deliberat mutatii menite sa provoace cresterea accelerata a fructelor si legumelor, sa dea productii record si chiar sa se apere singure de daunatori. Legea pe care ei au ignorat-o, insa, este una simpla: amplificarea artificiala a unei calitati va duce automat la atrofierea celorlalte. Un mar modificat genetic este mare, are o culoare foarte frumoasa si arata foarte atragator, in schimb are un parfum slab sau inexistent, este fad (fiind sarac in zaharuri naturale atat cantitativ, cat si ca diversitate) si cu un continut foarte mic de minerale si vitamine. Acelasi lucru s-a petrecut si se petrece cu aproape fiecare organism modificat genetic, in incercarea de a „pacali” natura. Consecinta: in Occident, si mai nou si la noi, vegetalele nu mai sunt o sursa consistenta de factori nutritivi, ceea ce favorizeaza o multitudine de boli si sindroame, de la tulburarile de crestere si de dezvoltare ale copiilor la bolile degenerative, la tulburarile hormonale sau obezitate.
Solutii: preferati sa va faceti aprovizionarea cu fructe si legume, in pietele unde sunt producatori autohtoni, care in buna parte mai cultiva soiuri locale, nemodificate genetic. Evitati aprovizionarea cu astfel de produse agricole din supermarket-uri, unde majoritatea lor sunt din import si au suferit asemenea modificari.
Carnea
Cresterea animalelor pentru carne este foarte costisitoare si neeconomica. Solutia gasita: cresterea lor intensiva. Cum se face aceasta? In ferme sau in incubatoare ingemanate cu lagarele de concentrare, lipsite de spatiu si de lumina suficiente, unde animalul primeste ca hrana faina de oase, combinata cu propriile sale excremente si tot felul de vitamine sintetice. Apoi, viitoarele victime sunt injectate cu antibiotice si hormoni de crestere, sunt umflate cu vitamine. Rezultatul: o carne care contine toate substantele chimice administrate de-a lungul scurtei si chinuitei vieti a animalului in cauza. Consumul acestei carni este o garantie sigura pentru declansarea unui cortegiu de boli, incepand cu cele gastrice si intestinale, continuand cu tulburarile de apetit si obezitate si terminand cu teribila boala canceroasa, la care sunt foarte expusi toti mancatorii de carne. In prezent, industria carnii din Occident trece printr-o adevarata criza, produsa de numeroasele imbolnaviri constatate la oamenii care consuma asemenea produse. O alta criza, mai recenta, a fost produsa de epidemiile din crescatoriile sus amintite, cea mai celebra fiind asa-numita „boala a vacii nebune”.
Solutia: cel mai simplu este sa evitam consumul de carne, indiferent de provenienta sa. Daca inca nu suntem convinsi de posibilitatea de a fi sanatosi si in forma cu un regim vegetarian, putem recurge la un regim in care sa consumam doar peste si putina carne alba (de pui).
Zaharul si uleiul
Sunt doua alimente care au aceeasi problema: rafinarea - un proces care le face usor conservabile, dar si foarte sarace in vitamine si minerale si, mai ales, greu de metabolizat corect pe termen lung de catre organism. Sa vedem in continuare efectele fiecaruia in parte.
Zaharul rafinat - contine o singura substanta in stare aproape pura (zaharoza), fara nici un fel de enzime si alte elemente nutritive naturale care sa ajute la metabolizarea sa. In consecinta, forteaza pancreasul, producand diabet (in Romania sunt in prezent un milion de diabetici!), apoi cauzeaza dezordini in lant, in intreg organismul. Este printre principalii vinovati pentru ingrasare, scaderea rezistentei la infectii, deficiente de concentrare si de somn, boli de piele, boli oculare si cardiace.
Uleiul rafinat - este obtinut printr-o serie de procese termice, care duc la obtinerea asa-numitelor „grasimi saturate”. Ajunse in organism, aceste grasimi accelereaza procesele de imbatranire a celulelor, fiind un factor de prima importanta in aparitia unor boli cum ar fi ateroscleroza, arterita obliteranta, ischemia cardiaca, insuficientele circulatorii cerebrale, accidentul vascular. Margarina, obtinuta prin incalzirea uleiului rafinat la 400 de grade, urmata de amestecarea sa cu o pudra de nichel si adaugarea de hidrogen industrial, este considerata mult mai periculoasa decat uleiul simplu, adaugand la afectele acestuia o mult mai mare sensibilitate la factorii declansatori ai bolii canceroase.
Solutia: ca inlocuitor al zaharului alb, putem folosi in cantitati mici zaharul brun, o varietate de zahar mai sanatoasa, pe care o gasim in magazinele naturiste, si, mai ales, mierea. Tot in magazinele naturiste, gasim si uleiurile presate la rece (de masline, de dovleac, de floarea-soarelui, de porumb). Este indicat sa le folosim zilnic, mai ales neprelucrate termic, ele fiind nu doar un remediu cu rol de prevenire, ci si de combatere a bolilor produse de consumul de grasimi saturate.
Aditivii alimentari (E-urile)
Oficialii romani din Ministerul Sanatatii numesc aditivi „substantele care se folosesc la prepararea unor produse, in scopul ameliorarii calitatii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare” (conform Monitorului Oficial, nr. 268/1999). Cum „amelioreaza” acesti aditivi calitatea alimentelor? Afanandu-le pana devin pufoase ca vata, colorandu-le in toate culorile curcubeului, aromatizandu-le pana ne fac sa nu mai sesizam gustul si mirosul alimentelor naturale etc. Aceasta „ameliorare a calitatii”, fireste, costa bani si mai ales ne costa sanatatea. In ultimii patru ani, au fost introdusi in alimentatia romanilor 70 de aditivi, multi dintre ei interzisi in Uniunea Europeana, in SUA sau in Rusia. De ce au fost interzisi acesti aditivi in tarile respective? Pentru ca multi dintre ei sunt puternic cancerigeni, altii produc alergii, boli de piele, afectiuni nervoase. Lista acestor aditivi si a bolilor produse de ei este atat de mare, incat va trebui sa mai vorbim despre ei intr-un articol separat. Pana atunci, merita sa retineti o cifra: 4,5 kilograme - aceasta este cantitatea de aditivi pe care o ingurgiteaza un european in fiecare an. Pentru ca aditivii sunt prezenti in paine, in dulciurile preambalate, in sucuri, in margarina, in toate mezelurile si in tot mai multe tipuri de branza. Cu titlu generic, trebuie sa stiti ca, in proportie covarsitoare, aditivii alimentari sunt sintetici si ca atare sunt toxici, fiind nevoiti sa ne ferim de ei.
Solutii: cititi cu atentie eticheta fiecarui produs alimentar pe care il cumparati. Acolo este obligatoriu sa fie scrisi toti aditivii pe care respectivul aliment ii contine. Atentie, adesea producatorii folosesc, in loc de termenul de aditiv sintetic sau „E” urmat de trei cifre, termeni meniti sa pacaleasca: afanatori, amelioratori de gust, arome identic naturale etc. Evitati sa consumati aceste produse.
Un sfat final
Pe langa faptul ca ne atrag atentia asupra pericolelor reale, stringente, la care ne expune alimentatia contemporana, informatiile cuprinse in cartea dr. Pavel Chirila mai pun in evidenta un lucru: organismul uman are o capacitate de adaptare si o rezistenta uimitoare. Altfel nu am putea rezista la factorii nocivi din alimentatie, corelati cu stresul psihic si cu poluarea la care suntem supusi zi de zi. Totusi, este necesar sa dam o mana de ajutor propriului nostru organism, a carui rezistenta este limitata. Cum sa facem acest lucru?
In primul rand, invatand sa ne hranim sanatos. Iar un ghid excelent in acest sens poate fi chiar cartea pe care d-l dr. Pavel Chirila a avut amabilitatea sa ne-o puna la dispozitie pentru acest articol. Alimentatia echilibrata a omului sanatos este mult mai mult decat un ghid pentru evitarea alimentelor toxice. Este in primul rand un indreptar care ne invata ce, cat, cum si cand sa mancam, ne pune la dispozitie zeci de retete naturiste de preparare a hranei, ne explica pe larg valentele postului alimentar si anumite aspecte de ordin spiritual referitoare la actul hranirii. Pe scurt: un pretios indreptar de viata.
loret72- Mesaje : 302
Data de inscriere : 07/06/2010
Varsta : 52
Localizare : intr-un oras mic
Subiecte similare
» Alimentatia sanatoasa=alimentatia alcalina
» Cel mai sanatos mod de hranire in ziua de zi :-)
» Site cu carti si soft homeopat (in engleza)
» alimentatia bebelusului
» Alimentatia în afectiunile tubului digesti
» Cel mai sanatos mod de hranire in ziua de zi :-)
» Site cu carti si soft homeopat (in engleza)
» alimentatia bebelusului
» Alimentatia în afectiunile tubului digesti
Forum de discutii pe teme de sanatate :: Informatii despre alimentatie si mod de trai sanatos :: Alimentatie sanatosa
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum