Alte medicamente care ucid si imbolnavesc - Aulin, Prozac, Algocalmin, Celebrex
Forum de discutii pe teme de sanatate :: Informatii despre medicamentele chimice, efecte adverse :: Efectele anumitor medicamente
Pagina 1 din 1
Alte medicamente care ucid si imbolnavesc - Aulin, Prozac, Algocalmin, Celebrex
http://acpunctura.forumgratuit.ro/ecologie-medicala-f31/medicamente-care-ucid-t1023.htm#7395
In Romania, Aulinul poate fi cumparat fara reteta din orice farmacie. "Este adevarat ca exista tot felul de studii la nivel mondial care au incercat sa demonstreze toxicitatea acestui medicament. Din punctul meu de vedere insa, in prezent e unul dintre cele mai bune analgezice. Ideea e ca nu trebuie luat decat sub recomandare medicala. Faptul ca e vandut liber in farmacii ca multe alte medicamente tine doar de politica Agentiei Nationale a Medicamentului. De aici intervin alti factori: lipsa de informare a pacientului, consumul in nestire de medicamente, lipsa unui control riguros la nivel national " a explicat profesor dr. Ostin Mungiu, seful catedrei de Farmacologie-Toxicologie-Algeziologie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr.T.Popa" din Iasi.
Totusi, Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) a emis in 2002 un ordin prin care obliga firmele producatoare de medicamente sa includa in prospectul Aulinului urmatoarea atentionare: "Foarte rar, nimesulidele pot produce reactii hepatice adverse severe, care se pot manifesta printr-o evolutie fulminanta a afectiunilor la nivelul ficatului ce pot cauza moartea pacientului. Produsul este interzis persoanelor cu afectiuni hepatice si este obligatorie monitorizarea functiilor hepatice in timpul tratamentului".
Aulinul are efecte devastatoare pe codul genetic putand produce mutatii genetice ce confera riscul de cancere 75 %, boala Alzheimer 70 %, ciroza hepatica 53 %, astm bronsic, poliartrita reumatoida, osteoporoza, etc .
Aulin Drug Metabolism, Genetics, Side Effects, and Interactions. As you can see from the graph above, many medications are not effective. In addition, to being ineffective, sometimes medications can be dangerous. According to the Journal of the American Medical Association (JAMA), there are over 100,000 fatal and 2.2 million serious but non-fatal adverse drug reactions every year in the U.S. These reactions are most common in patients taking multiple medications. JAMA also points out that fifty-nine percent of drugs most commonly cited in adverse drug reaction studies are processed by enzymes that are affected by inherited DNA variations (JAMA 286:2270 2001).
Primeaza banul
Atentionarea insa ramane doar la nivel de intentie in conditiile in care Aulinul se vinde liber in farmaciile romanesti, foarte putini dintre consumatori fiind constienti la riscul la care se expun. "Aici intra in joc mai multi factori. In vest, mai bine de 80% din medicamente nu se elibereaza fara prescriptie medicala. La noi insa exista o adevarata batalie dusa de firmele producatoare ca medicamentele scoase pe piata sa fie inscrise in categoria celor cu vanzare libera. Explicatia este una de natura economica, acestea fiind vandute in cantitati mult mai mari", a explicat dr. Ostin Mungiu.
Discutiile pe marginea toxicitatii Aulinului raman deschise, neexistind inca o opinie general valabila. Cercetarile sunt greoaie iar efectele se pot observa de-a lungul unei perioade mari de timp. Datele existente pe piata ridica insa un mare semn de intrebare cu privire la pericolul ascuns din unele medicamente, mai ales dupa scandalul imens starnit dupa retragerea de pe piata a analgezicului cunoscut sub denumirea Vioxx.
Genocidul Vioxx
Conform datelor oficiale, medicamentul scos la vanzare pe piata din SUA a ucis 29.000 de mii de americani. Situatia insa pare a fi cu mult mai grava. O echipa de specialisti din cadrul Administratiei Medicamentelor si Alimentelor a Statelor Unite a anuntat ca va publica in perioda imediat urmatoare un studiu care demonstreaza faptul ca aproape 140.000 de americani au murit sau au avut probleme serioase de sanatate in urma administrarii Vioxx-ului. Aceeasi organizatie isi dadea acordul, in 1999, pentru distributia acestui medicament.
Dupa cinci ani, in toamna trecuta, Comitetul Independent de Monitorizare a Sigurantei a atentionat ca Vioxx duce la aparitia de afectiuni cardiovasculare grave, incluzand infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral. Imediat firma procatoare Merck &Co a retras de pe piata medicamentul, inclusiv din farmaciile din Romania. In SUA deja mai multe firme de avocatura si-au manifestat deja interesul de a se ocupa de procesele intentate societatii Merck de pacientii ce au avut de suferit in urma tratamentului cu Vioxx. Estimarile specialistilor spun ca firma ar trebui sa se pregateasca cam cu 50 de miliarde de dolari pentru a face fata tuturor daunelor ce le va avea de platit.
Celebrex sub semnul intrebarii
Un alt scandal de proportii care se afla in plina desfasurare are in centrul atentiei medicamentul Celebrex, folosit pentru tratamentul artritei. In urma acuzatiilor lansate de diverse organisme mondiale, la sfirsitul anului trecut, firma producatoare Pfizer a anuntat reluarea studiilor clinice pentru a determina daca medicamentul creste riscul atacului de cord, ca in cazul Vioxx. Desi a fost lansat inca din 1999, firma nu a finalizat inca studiile pe termen lung care sa stabileasca siguranta medicamentului. Unele state insa au reactionat rapid, avand toleranta zero in asemenea cazuri. Spre exemplu, Canada a decis retragerea autorizatiei de comercializare pana in momentul in care se va stabili exact daca exista sau nu riscuri. (medicamentul Celebrex nu este decat extract de creier de porc distilat, vandut la niste preturi uriase !)
Viitorul nu suna bine
La modul in care se prezinta starea de fapt de la nivel mondial e sigur ca scandalurile, controversele si avertismentele legate de pericolele pe care unele medicamente vor continua. Mai grav este ca produse ale unor companii de renum, despre care, initial, s-a crezut ca sunt adevarate minuni farmaceutice, se transforma in unelte de ucis. De aceea, autoritatile, in special din tarile dezvoltate, au inceput sa fie foarte sensibile la cel mai mic semnal de pe piata. Din pacate, industria farmaceutica reprezinta o adevarata mina de bani si de multe ori interesele economice primeaza in dauna celor umane.
Antidepresivul crimei
Unul dintre cele mai celebre cazuri de medicamente nocive este legat de antidepresivul Prozac. La inceputul acestui an, British Medical Journal a dat publicitatii o serie de informatii cutremuratoare din documentele confidentiale ale firmei producatoare "Eli Lilly". Astfel, cel mai prescris antidepresiv din lume pare sa aiba consecinta cresterea actelor de violenta si a riscurilor de suicid. Fabricantul era la curent inca din anii '80 cu privire la aceste efecte secundare. Documentele in cauza - ascunse zeci de ani - figureaza in prezent intr-un dosar din justitie, depus in 1994 in numele victimelor unui masacru din SUA. Joseph Wesbecker, care si-a ucis opt colegi la locul de munca inainte de a se sinucide, in 1989, lua de o luna Prozac. Medicamentul a fost prescris de-a lungul timpului pentru 50 de milioane de persoane din intreaga lume.
Algocalminul poate ucide
Unul dintre cele mai consumate medicamente din Romania este interzis in majoritatea statelor lumii, pe motiv ca provoaca scaderea numarului de globule albe din sange, ducand la afectiuni letale. In prezent, dintre tarile europene unde se mai permite comercializarea acestui analgezic, tara noastra si Bulgaria sunt cele mai mari consumatoare de algocalmine pe cap de locuitor.
Folosirea acestui medicament a fost asociata cu reactii adverse fatale, in special agranulocitoza. Aceste raportari au alertat lumea stiintifica si au inceput sa se realizeze studii care, in 1986, au dus la confirmarea existentei unor relatii cauzale intre algocalmin si agranulocitoza. "Problema la noi e foarte grava in conditiile in care medicamentul se vinde in cantitati foarte mari. Am cerut in cadrul Consiliului Stiintific de la Agentia Nationala a Medicamentului daca nu sa retraga produsul de pe piata, macar sa impuna obligativitatea eliberarii sub reteta. Ramane de vazut ce decizie se va lua", a declarat profesorul Ostin Mungiu.
Un medicament care a dat nastere la 10.000 de monstri
In istoria farmaceutica exista deocamdata un singur caz rasunator in care o companie farmaceutica a fost obligata la plata unor daune imense dupa distribuirea pe piata a unui produs nociv.
La sfarsitul anilor '50, s-a demonstrat ca tratamentul femeilor insarcinate cu medicamentul denumit thalidomida (folosit pentru lecuirea greturilor) a dus la nasterea a peste 10.000 de copii cu marformatii. Cea mai cunoscuta dintre acestea este tetrafocolemia (membre de foca), copiii nascandu-se fara membre, cu palmele si labele picoarelor lipite direct de corp. Compania germana Chemie Grunenthal a platit despagubiri de peste 600 milioane de marci germane. Paradoxal, in prezent medicamentul se dovedeste execelent in tratarea leprei. (nota Scarface: medicamentul acesta este readus pe piata de doua firme diferite pentru a trata alte boli)
Marile companii, obligate sa publice studiile clinice
La inceputul acestui an, asociatiile producatorilor din industria farmaceutica din SUA, Europa si Japonia au anuntat ca vor incepe sa publice mai multe informatii despre procedurile de testare a medicamentelor. Masura a fost luata tocmai pe fondul ingrijorarii crescande a pacientilor cu privire la siguranta tratamentelor care le sunt prescrise.
Producatorii au convenit asupra lansarii pe Internet a unui sistem standard de publicare a unor informatii detaliate despre toate etapele studiilor clinice, cu exceptia celor din prima faza. In industria farmaceutica exista de multi ani controverse legate de practica firmelor de a nu dezvalui rezultatele testelor, pentru a evita scaderea vanzarilor, in cazul unor rezultate negative.
Nu exista medicamente fara efecte secundare
Este foarte periculos sa luati medicatie fara indicatia medicului. Nu exista medicament "sigur". Toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient pentru ca exista medicamente care pot fi nocive doar in anumite conditii, nespecificate pe prospect.
Confreria analgezicelor
Multi bolnavi s-au vazut pusi in situatia de a se intreba daca nu cumva medicamentul cumparat cu bani grei din farmacii la face mai degraba rau decat bine. Merita sa iti risti viata consumand un medicament cu efecte secundare grave doar in speranta ca vei avea noroc si vei scapa? O intrebare care framanta in acest moment lumea medicala internationala, mai ales dupa scandalul medicamentului Vioxx (un analgezic puternic) retras de pe piata de firma producatoare Merk, dupa ce s-a spus ca ar provoca afectiuni cardiace.
In prezent, organizatiile de specialitate din mai multe tari din lume au declansat o campanie puternica impotriva unui alt analgezic, Nimesulide, vandut in Romania sub denumirea de Aulin. Conform observatiilor facute pe mai multe cazuri, se pare ca aceste medicament produce afectiuni hepatice grave, fiind foarte nociv pentru ficat.
Efecte asupra copiilor
Primul semnal a venit din Irlanda, acolo unde, in urma cu cinci ani, Consiliul Irlandez pentru Siguranta Medicamentelor (Irish Medicines Board Drug Safety) a atras atentia asupra pericolului pe care il prezinta Nimesulide, impunand companiilor producatoare sa specifice in prospecte efectele secundare asupra pacientilor expusi bolilor hepatice. Un an mai tarziu, o echipa de medici portughezi a publicat un studiu prin care se afirma ca Aulinul a produs afectiuni hepatice extrem de severe in cazul a doi copii.
Cercetarile au continuat si, recent, in urma unui studiu realizat pe parcursul a 16 luni, Agentia Europe ana de Evaluare a Produselor Medicale (EMEA) a interzis administrarea acestor medicamente pentru copiii sub 12 ani. Considerat initial unul dintre cele mai bune analgezice din lume, Aulinul este interzis comercializarii in tari ca SUA, Japonia, Maria Britanie, Japonia, Australia sau Noua Zeelanda. Totusi e vandut sub diferite denumiri in peste 50 de tari. Insa, in multe dintre acestea, se elibereaza doar pe baza de reteta si este interzis ca tratamentul sa depaseasca 10 zile consecutive.
In Romania, Aulinul poate fi cumparat fara reteta din orice farmacie. "Este adevarat ca exista tot felul de studii la nivel mondial care au incercat sa demonstreze toxicitatea acestui medicament. Din punctul meu de vedere insa, in prezent e unul dintre cele mai bune analgezice. Ideea e ca nu trebuie luat decat sub recomandare medicala. Faptul ca e vandut liber in farmacii ca multe alte medicamente tine doar de politica Agentiei Nationale a Medicamentului. De aici intervin alti factori: lipsa de informare a pacientului, consumul in nestire de medicamente, lipsa unui control riguros la nivel national " a explicat profesor dr. Ostin Mungiu, seful catedrei de Farmacologie-Toxicologie-Algeziologie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr.T.Popa" din Iasi.
Totusi, Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) a emis in 2002 un ordin prin care obliga firmele producatoare de medicamente sa includa in prospectul Aulinului urmatoarea atentionare: "Foarte rar, nimesulidele pot produce reactii hepatice adverse severe, care se pot manifesta printr-o evolutie fulminanta a afectiunilor la nivelul ficatului ce pot cauza moartea pacientului. Produsul este interzis persoanelor cu afectiuni hepatice si este obligatorie monitorizarea functiilor hepatice in timpul tratamentului".
Aulinul are efecte devastatoare pe codul genetic putand produce mutatii genetice ce confera riscul de cancere 75 %, boala Alzheimer 70 %, ciroza hepatica 53 %, astm bronsic, poliartrita reumatoida, osteoporoza, etc .
Aulin Drug Metabolism, Genetics, Side Effects, and Interactions. As you can see from the graph above, many medications are not effective. In addition, to being ineffective, sometimes medications can be dangerous. According to the Journal of the American Medical Association (JAMA), there are over 100,000 fatal and 2.2 million serious but non-fatal adverse drug reactions every year in the U.S. These reactions are most common in patients taking multiple medications. JAMA also points out that fifty-nine percent of drugs most commonly cited in adverse drug reaction studies are processed by enzymes that are affected by inherited DNA variations (JAMA 286:2270 2001).
Primeaza banul
Atentionarea insa ramane doar la nivel de intentie in conditiile in care Aulinul se vinde liber in farmaciile romanesti, foarte putini dintre consumatori fiind constienti la riscul la care se expun. "Aici intra in joc mai multi factori. In vest, mai bine de 80% din medicamente nu se elibereaza fara prescriptie medicala. La noi insa exista o adevarata batalie dusa de firmele producatoare ca medicamentele scoase pe piata sa fie inscrise in categoria celor cu vanzare libera. Explicatia este una de natura economica, acestea fiind vandute in cantitati mult mai mari", a explicat dr. Ostin Mungiu.
Discutiile pe marginea toxicitatii Aulinului raman deschise, neexistind inca o opinie general valabila. Cercetarile sunt greoaie iar efectele se pot observa de-a lungul unei perioade mari de timp. Datele existente pe piata ridica insa un mare semn de intrebare cu privire la pericolul ascuns din unele medicamente, mai ales dupa scandalul imens starnit dupa retragerea de pe piata a analgezicului cunoscut sub denumirea Vioxx.
Genocidul Vioxx
Conform datelor oficiale, medicamentul scos la vanzare pe piata din SUA a ucis 29.000 de mii de americani. Situatia insa pare a fi cu mult mai grava. O echipa de specialisti din cadrul Administratiei Medicamentelor si Alimentelor a Statelor Unite a anuntat ca va publica in perioda imediat urmatoare un studiu care demonstreaza faptul ca aproape 140.000 de americani au murit sau au avut probleme serioase de sanatate in urma administrarii Vioxx-ului. Aceeasi organizatie isi dadea acordul, in 1999, pentru distributia acestui medicament.
Dupa cinci ani, in toamna trecuta, Comitetul Independent de Monitorizare a Sigurantei a atentionat ca Vioxx duce la aparitia de afectiuni cardiovasculare grave, incluzand infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral. Imediat firma procatoare Merck &Co a retras de pe piata medicamentul, inclusiv din farmaciile din Romania. In SUA deja mai multe firme de avocatura si-au manifestat deja interesul de a se ocupa de procesele intentate societatii Merck de pacientii ce au avut de suferit in urma tratamentului cu Vioxx. Estimarile specialistilor spun ca firma ar trebui sa se pregateasca cam cu 50 de miliarde de dolari pentru a face fata tuturor daunelor ce le va avea de platit.
Celebrex sub semnul intrebarii
Un alt scandal de proportii care se afla in plina desfasurare are in centrul atentiei medicamentul Celebrex, folosit pentru tratamentul artritei. In urma acuzatiilor lansate de diverse organisme mondiale, la sfirsitul anului trecut, firma producatoare Pfizer a anuntat reluarea studiilor clinice pentru a determina daca medicamentul creste riscul atacului de cord, ca in cazul Vioxx. Desi a fost lansat inca din 1999, firma nu a finalizat inca studiile pe termen lung care sa stabileasca siguranta medicamentului. Unele state insa au reactionat rapid, avand toleranta zero in asemenea cazuri. Spre exemplu, Canada a decis retragerea autorizatiei de comercializare pana in momentul in care se va stabili exact daca exista sau nu riscuri. (medicamentul Celebrex nu este decat extract de creier de porc distilat, vandut la niste preturi uriase !)
Viitorul nu suna bine
La modul in care se prezinta starea de fapt de la nivel mondial e sigur ca scandalurile, controversele si avertismentele legate de pericolele pe care unele medicamente vor continua. Mai grav este ca produse ale unor companii de renum, despre care, initial, s-a crezut ca sunt adevarate minuni farmaceutice, se transforma in unelte de ucis. De aceea, autoritatile, in special din tarile dezvoltate, au inceput sa fie foarte sensibile la cel mai mic semnal de pe piata. Din pacate, industria farmaceutica reprezinta o adevarata mina de bani si de multe ori interesele economice primeaza in dauna celor umane.
Antidepresivul crimei
Unul dintre cele mai celebre cazuri de medicamente nocive este legat de antidepresivul Prozac. La inceputul acestui an, British Medical Journal a dat publicitatii o serie de informatii cutremuratoare din documentele confidentiale ale firmei producatoare "Eli Lilly". Astfel, cel mai prescris antidepresiv din lume pare sa aiba consecinta cresterea actelor de violenta si a riscurilor de suicid. Fabricantul era la curent inca din anii '80 cu privire la aceste efecte secundare. Documentele in cauza - ascunse zeci de ani - figureaza in prezent intr-un dosar din justitie, depus in 1994 in numele victimelor unui masacru din SUA. Joseph Wesbecker, care si-a ucis opt colegi la locul de munca inainte de a se sinucide, in 1989, lua de o luna Prozac. Medicamentul a fost prescris de-a lungul timpului pentru 50 de milioane de persoane din intreaga lume.
Algocalminul poate ucide
Unul dintre cele mai consumate medicamente din Romania este interzis in majoritatea statelor lumii, pe motiv ca provoaca scaderea numarului de globule albe din sange, ducand la afectiuni letale. In prezent, dintre tarile europene unde se mai permite comercializarea acestui analgezic, tara noastra si Bulgaria sunt cele mai mari consumatoare de algocalmine pe cap de locuitor.
Folosirea acestui medicament a fost asociata cu reactii adverse fatale, in special agranulocitoza. Aceste raportari au alertat lumea stiintifica si au inceput sa se realizeze studii care, in 1986, au dus la confirmarea existentei unor relatii cauzale intre algocalmin si agranulocitoza. "Problema la noi e foarte grava in conditiile in care medicamentul se vinde in cantitati foarte mari. Am cerut in cadrul Consiliului Stiintific de la Agentia Nationala a Medicamentului daca nu sa retraga produsul de pe piata, macar sa impuna obligativitatea eliberarii sub reteta. Ramane de vazut ce decizie se va lua", a declarat profesorul Ostin Mungiu.
Un medicament care a dat nastere la 10.000 de monstri
In istoria farmaceutica exista deocamdata un singur caz rasunator in care o companie farmaceutica a fost obligata la plata unor daune imense dupa distribuirea pe piata a unui produs nociv.
La sfarsitul anilor '50, s-a demonstrat ca tratamentul femeilor insarcinate cu medicamentul denumit thalidomida (folosit pentru lecuirea greturilor) a dus la nasterea a peste 10.000 de copii cu marformatii. Cea mai cunoscuta dintre acestea este tetrafocolemia (membre de foca), copiii nascandu-se fara membre, cu palmele si labele picoarelor lipite direct de corp. Compania germana Chemie Grunenthal a platit despagubiri de peste 600 milioane de marci germane. Paradoxal, in prezent medicamentul se dovedeste execelent in tratarea leprei. (nota Scarface: medicamentul acesta este readus pe piata de doua firme diferite pentru a trata alte boli)
Marile companii, obligate sa publice studiile clinice
La inceputul acestui an, asociatiile producatorilor din industria farmaceutica din SUA, Europa si Japonia au anuntat ca vor incepe sa publice mai multe informatii despre procedurile de testare a medicamentelor. Masura a fost luata tocmai pe fondul ingrijorarii crescande a pacientilor cu privire la siguranta tratamentelor care le sunt prescrise.
Producatorii au convenit asupra lansarii pe Internet a unui sistem standard de publicare a unor informatii detaliate despre toate etapele studiilor clinice, cu exceptia celor din prima faza. In industria farmaceutica exista de multi ani controverse legate de practica firmelor de a nu dezvalui rezultatele testelor, pentru a evita scaderea vanzarilor, in cazul unor rezultate negative.
Nu exista medicamente fara efecte secundare
Este foarte periculos sa luati medicatie fara indicatia medicului. Nu exista medicament "sigur". Toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient pentru ca exista medicamente care pot fi nocive doar in anumite conditii, nespecificate pe prospect.
Confreria analgezicelor
Multi bolnavi s-au vazut pusi in situatia de a se intreba daca nu cumva medicamentul cumparat cu bani grei din farmacii la face mai degraba rau decat bine. Merita sa iti risti viata consumand un medicament cu efecte secundare grave doar in speranta ca vei avea noroc si vei scapa? O intrebare care framanta in acest moment lumea medicala internationala, mai ales dupa scandalul medicamentului Vioxx (un analgezic puternic) retras de pe piata de firma producatoare Merk, dupa ce s-a spus ca ar provoca afectiuni cardiace.
In prezent, organizatiile de specialitate din mai multe tari din lume au declansat o campanie puternica impotriva unui alt analgezic, Nimesulide, vandut in Romania sub denumirea de Aulin. Conform observatiilor facute pe mai multe cazuri, se pare ca aceste medicament produce afectiuni hepatice grave, fiind foarte nociv pentru ficat.
Efecte asupra copiilor
Primul semnal a venit din Irlanda, acolo unde, in urma cu cinci ani, Consiliul Irlandez pentru Siguranta Medicamentelor (Irish Medicines Board Drug Safety) a atras atentia asupra pericolului pe care il prezinta Nimesulide, impunand companiilor producatoare sa specifice in prospecte efectele secundare asupra pacientilor expusi bolilor hepatice. Un an mai tarziu, o echipa de medici portughezi a publicat un studiu prin care se afirma ca Aulinul a produs afectiuni hepatice extrem de severe in cazul a doi copii.
Cercetarile au continuat si, recent, in urma unui studiu realizat pe parcursul a 16 luni, Agentia Europe ana de Evaluare a Produselor Medicale (EMEA) a interzis administrarea acestor medicamente pentru copiii sub 12 ani. Considerat initial unul dintre cele mai bune analgezice din lume, Aulinul este interzis comercializarii in tari ca SUA, Japonia, Maria Britanie, Japonia, Australia sau Noua Zeelanda. Totusi e vandut sub diferite denumiri in peste 50 de tari. Insa, in multe dintre acestea, se elibereaza doar pe baza de reteta si este interzis ca tratamentul sa depaseasca 10 zile consecutive.
scarface- Admin
- Mesaje : 6650
Data de inscriere : 19/11/2009
Subiecte similare
» Medicamente ucigase
» Testul RH la gravide - una din fraudele medicale care imbolnavesc mamele si copiii. RH-negativ ?
» Remedii noi, remedii utile sau afectiuni cu un remediu tipic
» Scandale cu medicamente otravitoare
» Comertul cu medicamente
» Testul RH la gravide - una din fraudele medicale care imbolnavesc mamele si copiii. RH-negativ ?
» Remedii noi, remedii utile sau afectiuni cu un remediu tipic
» Scandale cu medicamente otravitoare
» Comertul cu medicamente
Forum de discutii pe teme de sanatate :: Informatii despre medicamentele chimice, efecte adverse :: Efectele anumitor medicamente
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum