Forum de discutii pe teme de sanatate
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Cele mai dese intrebari cu privire la homeopatie - FAQ

In jos

Cele mai dese intrebari cu privire la homeopatie - FAQ Empty Cele mai dese intrebari cu privire la homeopatie - FAQ

Mesaj  scarface Dum Noi 22, 2009 3:34 am

"Homeopatia nu este numai o specialitate medicală, ci şi o ARTĂ - arta de a vindeca OMUL BOLNAV şi nu bolile de care suferă sau organele «bolnave. Nu putem vindeca un ficat, un rinichi, o inimă, un uter, un stomac ş.a.m.d., pentru că acestea sunt atât de armonios construite şi de logic legate, încât nu pot fi tratate separat, iar homeopatia:
VINDECĂ OMUL, CU TOT CEEA CE REPREZINTĂ EL ÎN TOTALITATE (trup, minte şi emoţii).
Nu vindecă doar segmente ale lui..." [2000], dr. Daniela AJJAOUI

Ce este homeopatia ?

"A existat in istoria medicinei un doctor, care intr-o buna zi a iesit pe hol si le-a spus pacientilor sai: "Mergeti acasa. Stiu prea putine lucruri ca sa va pot ajuta." Nu, acest om nu era nebun, insa se ghida dupa ideea ca "singura si cea mai inalta misiune a medicului este de a transforma boala in sanatate, de a vindeca in adevaratul sens al cuvantului". Acum aproape doua secole, acest personaj neobisnuit, medicul german Christian Samuel Hahnemann, mergand pe acest principiu si incercand sa depaseasca limitele gandirii medicale clasice, a revolutionat medicina. Anii sai de cautari au dus la o descoperire atat de u luitoare, incat nici acum, dupa doua secole, unii dintre confratii sai nu o pot accepta, in ciuda evidentelor. El a observat ca o substanta care produce anumite simptome de boala, atunci cand este diluata de cateva mii de ori, are efecte inverse de vindecare a simptomelor pe care respectiva substanta le producea in doze normale. El a definit astfel principiul de baza al unei noi medicini, pe care a numit-o homeopatie: "Similia similibus curantur", adica "Asemanarile vindeca asemanarile". Astazi, homeopatia se practica pe scara larga pe toata planeta, de catre mii de medici, si are cateva zeci de milioane de adepti. Este o medicina a viitorului, care trateaza bolile intr-o maniera profunda, avand in vedere nu numai simptomele fizice, ci si pe cele emotionale ale pacientului. " (Revista Formula AS)

Homeopatia este o metoda terapeutica naturista stiintifica descoperita acum cca. 200 de ani de Samuel Hahnemann in Germania. Homeopatia stimuleaza forta naturala de vindecare a organismului folosind anumite remedii facute din plante, substante si animale. Aceste remedii sunt diluatie si dinamizate intr-un mod special care permite producerea de remedii cu diferite forte de actionare. Aceste remedii se fabrica in dilutii diferite care poarta de exemplu numele de CH5, CH7, CH12, CH30, CH200, 1M (1000), 10 M (10000). CH inseamna dilutia de 1:100 iar nurmarul reprezinta numarul de dilutii facute in acest fel. Cu cat numarul dilutiei este mai mare cu atat efectul remediului este mai puternic si mai indeluntat.

Remediile se prepara pornind de la substante naturale, majoritatea plante, dar si minerale sau produse de origine animala (chiar unele veninuri, microbi, toxine, medicamente). Dilutia este insa asa de mare caci nu mai ramane nici o molecula materiala in remediu. Prin diluare si dinamizare progresiva intr-o solutie alcoolica se obtin diferite dilutii ale unui remediu. Acest proces numit dinamizare face ca substantele crude de la care s-a pornit sa dobandeasca proprietati terapeutice noi. De aceea remediile sunt mult mai eficiente decat, de exemplu, ceaiurile preparate din aceleasi plante iar efectul lor creste cu cat dilutia este mai mare.

Homeopatia nu vindeca direct corpul ci este o metoda terapeutica care vindeca sufletul (coprul astral, emergetic) si inlatura astfel cauza adevarata a boli care l-a afectat. Fiindca sufletul este un corp eteric si nu material de aceea nici remediile care il ajuta nu pot fi materiale, ci insasi eterice (energetice).

Intarit cu remediul adecvat si in dilutia potrivita, sufletul va repara singur corpul si daunele aduse de boala ("auto-vindecare"). Vindecarea trupului nu este facuta deci de remediul in sine, ci de sufletul omului care este inteligenta vie care tine si intretine in fiecare secunda intregul organism in viata, caci trupul nu functioneaza de la sine.
Ceea ce oamenii numesc sistemul imunitar este de fapt puterea si inteligenta sufletului care are grija de trup.

Ce boli se trateaza cu ajutorul homeopatiei?
Dr. Cadar "Sa stiti ca homeopatia nu este altceva decat tot medicina. Este ca si cum m-ati intreba ce boli se trateaza cu ajutorul medicinii. Evident ca toate bolile se trateaza cu ajutorul medicinii si, prin reflexie, toate bolile pot fi tratate cu ajutorul homeopatiei."

Orice afectiune, acuta sau cronica, poate fi abordata homeopatic. Remediile se pot folosi chiar in situatiile in care administrarea medicamentelor trebuie evitata: sarcina, alaptare, alergie la medicamente, etc. Homeopatia se adreseaza tuturor categoriilor de varsta de la sugari pana la varstnici. Ameliorarea sau vindecarea depind de multi factori: vitalitatea, varsta, stilul de viata, alimentatia, medicamentele folosite, durata bolii, etc.

Cei mai multi oameni au impresia ca hoomeopatia nu poate trata boli grave sau urgente, ca cancerul, coma, pierderea se sange, canrgrene, pneumonii. Insa acest lucru nu este deloc adevarat, homeopata are un efect teribil de puternic atunci cand este folosit remediul adecvat. Fiidnca homeopatai actioneaza asupra sufletului care detine intelgienta si puterea de a vindeca orice boala (atunci cand acest mai are rezerve energetice) nu este boala care sa nu poata fi tratata sau vindeca homeopat. Dificultatea consta in alegerea remediul potrivit. (bineinteles ca homeopatia nu poate inlocuii mijloacele mecanice ale medicinii, cum este cazul la fracturi, traumatisme, etc).

Dr. Sorin Cadar.
"Profesorul Bungetianu, unul din cei mai mari homeopati din tara si de peste hotare, a intrat, din cauza unor probleme cerebrale, intr-o coma profunda, si nici un medic nu-i mai dadea sanse de supravietuire. Ei bine, dupa trei zile de coma, s-a mai facut o ultima incercare de a-l salva: i s-au turnat, printre buze, cateva picaturi dintr-un remediu homeopatic. Tot personalul medical prezent la acea intamplare e martor: in cateva secunde, profesorul Bungetianu si-a revenit din coma, sub actiunea remediului homeopatic. Si cunosc, direct sau indirect, si alte asemenea exemple de persoane revenite din coma, cu ajutorul unui remediu homeopatic. "

Dilutiile homeopate

Remediile homeopate pot fi cumparate sub forma de solutii lichide sau granule.

Spre deosebire de remediile alopate, remediile homeopate se fabrica in dilutii diferite, fiecare dilutie actionand altfel asupra organismului. Dilutia corespunzatoare pacientului este in general aleasa de medicul homeopat.

Exista dilutii D numerotate de la D1 la D10000: D1, D4, D6, D12, D30, D200, D1000, etc.
Dilutii CH (sau C) numerotate de la CH1 la CH200 si mai mult: CH1, CH2, CH4, CH12, CH30, CH200, M1 (1000), M10, M100 etc. dilutiile LM: LM1, LM3, LM 6, LM12, LM18, etc.

Dilutia LM este de 1/50000, cea CH este de 1/100 iar cea D este de 1/10.

In Romania nu se gasesc dilutiile tip D. Aceste dilutii insa nu sunt necesare, caci ele nu au fost introduse de Hahnemann ci de o miscare separatista in homeopatie. Cele de tip CH si LM sunt mai bune si mai efective.

Pentru tratament pe cont propriu se recomanda dilutiile C1-C30 ca si dilutiile LM 1-8. Dilutiile LM au efect numai o singura zi
si trebuie luate zilnic si au avantajul ca ele au cel mai blajin efect de vindecare si odata cu inceterea administraii efectul lor inceteaza, spre deosebire de dilutiile CH. Anumite remedii nu se pot lua in dilutii mai mici decat D3-D4 deoarece constau din substante otravitoare in dilutie concentrata si in general nu se pot cumpara fara reteta. In dilutiile mai inalte efectul material otravitor dispare cu desavarsire.


Dosajul
La boli cronice: 1-2 granule mari (ca in Romania )sau 2-5 granule mici care se topesc sub limba.

In cazuri acute: 2-5 granule, in functie de marime se topesc in apa. Apa aceasta se bea cu lingurita la intervale de 5-10-15-30-60 de minute. Intervalul depinde de pacient si boala.

Des medicii recomanda luarea de 5 granule din frica pt. ca probabilitatea de a exista granule neimpregnate sa scada.
De atatea granule nu este nevoie, una singura ajunge daca aceasta a fost impregnata.

Dosajul la solutii LM

La boli cronice: 5-10 picaturi se dilueaza in 100 ml de apa intr-o sticluta foarte curata. Sticluta se loveste de 5 sau de 10 de o carte mai groasa pentru a se amesteca si dinamiza. Cu cat se face de mai multe ori dinamizarea, cu atat efectul solutiei devine mai puternic. Doza se repeta incepand de la doua ori zilnic pana la fiecare cinci zile. La persoane sensibile, copii, etc. aceaste solutie se poate dilua de mai multe ori consecutiv pentru a-si slabi efectul.

In general dilutiile LM se gasesc ca solutii. In caz ca ele se afla in forma de granule, 2-3 granule se topesc in apa creeind o solutie care se proceseaza si dozeaza ca si mai sus.

Istoria homeopatiei
Incepand cu 1796, medicul german Samuel Christian Hahnemann a propus a noua abordare terapeutica bazata pe principiul similaritatii, similia similibus curantur. In conditiile in care la inceputul sec. XIX metodele terapeutice folosite in mod curent erau foarte agresive homeopatia s-a impus ca o metoda blanda, sigura si fara reactii adverse.

In prezent homeopatia este cunoscuta si practicata in multe tari fiind una din cele mai populare forme de practica medicala complementara. La noi in tara este recunoscuta de Ministerul Sanatatii. Este practicata de medici (specialisti sau generalisti) cu pregatire postuniversitara de specialitate.

Care sunt principiile homeopatiei ?
Homeopatia, ca stiinta, se bazeaza pe principii bine definite, formulate de Hahnemann si urmasii sai. Similia similibus curantur, principiul similaritatii, afirma ca o substanta care produce un set de simptome cand este administrata unui om sanatos, poate vindeca simptome asemanatoare la un bolnav daca este folosita in doze foarte mici.

Remediile se administreaza in doze infinitezimale. Astfel, substantele din care se prepara remediile isi pierd eventuala toxicitate si potentialul de a produce reactii adverse. In plus, prin procesul specific de diluare si dinamizare, remediile dobandesc proprietati curative noi care erau prezente doar in stare latenta in substanta cruda.

Totalitatea simptomelor si a caracteristicilor fizice si mental-emotionale ale unui pacient la un moment dat alcatuiesc un tablou unic, specific lui si diferit de al altor pacienti. Astfel, tratamentul este strict individualizat. Homeopatia trateaza bolnavul si nu boala. Doi pacienti cu acelasi diagnostic vor primi remedii diferite functie de simptomele fiecaruia. Tratamentul se face cu un singur remediu, cel care corespunde cel mai bine starii patologice actuale. Experimentele facute pe voluntari (proving) s-au facut cu fiecare remediu in parte, niciodata cu mai multe remedii in acelasi timp si aceasta regula se pastreaza si pentru tratament. In homeopatia clasica nu se folosesc amestecuri de remedii (complexisme).

Homeopatia nu trateaza separat problemele fizice, cele psiho-emotionale sau mentale, ci pe toate impreuna, pacientul fiind privit ca un tot unitar. Astfel, homeopatia este o terapie holistica. In plus, pacientul nu poate fi exclus din mediul in care traieste. Pentru a gasi remediul potrivit, homeopatul trebuie sa afle nu numai caracterul exact al simptomelor dar si felul in care pacientul interactioneaza cu mediul si cu oamenii din jur.

Remediul homeopatic actioneaza asupra vitalitatii pacientului stimuland mecanismele de aparare ale organismului. Daca boala este privita ca un dezechilibru aparut la un anumit nivel al organismului, remediul cauta sa restabileasca acest echilibru pierdut. Vindecarea are loc dinauntru spre afara, de la organele mai importante catre cele mai putin importante. Astfel, intr-un caz de astm bronsic si eczema, astmul se va ameliora mai intai, timp in care eczema persista sau chiar se agraveaza. Daca eruptia dispare de pe piele (de exemplu folosind o crema cu cortizon) iar astmul persista sau se agraveaza, este vorba de o supresie. Boala de piele a fost impinsa in interiorul organismului, dar nu vindecata. Starea de sanatate pe ansamblu este mai putin buna, astmul fiind o afectiune mai grava. Intr-un astfel de caz nu este nevoie sa consultati si un medic internist si un dermatolog. Abordand cazul dvs. ca un intreg, medicul homeopat nu trateaza separat problemele pe care le aveti, ci ca un tot unitar.

Homeopatia si efectul placebo

Argumentul medicinii alopate vizavi de homeopatie este ca aceasta ar avea numai un efect "placebo", adica
efectul este bazat numai pe credinta pacientului ca l-ar ajuta. Insa homeopatia functioneaza si mai usor la bebelusi, animale si plante. Acest argument este deci absurd, in afara de faptul ca stiinta este in stare sa dovedeasca ca bebelusii, planetele si animalele au constiinta asemenatoare oamenilor maturi.

Mai jos un citat din interviul Dr. Cadar din Formula AS referitor la efectul placebo:

"Sa inteleg ca sunteti de acord cu ideea ca homeopatia se bazeaza doar pe acest efect de sugestie?
"Nici intr-un caz. De altfel, ideea pe care o avansati nu este noua. In Occident s-au facut adevarate dezbateri publice despre homeopatie. Este ea o metoda de tratament "reala", sau doar o forma de placeboterapie? Sunt chiar savanti care au afirmat ca este imposibil ca un remediu care contine mai putin de o molecula din substanta de baza sa aiba efect terapeutic. Ei bine, acesti oameni de stiinta s-au grabit sa afirme ceva ce n-au studiat. Cele mai clare cercetari pe aceasta problema s-au facut in Germania, unde savantii sunt obsedati de corectitudine si de meticulozitatea analizelor. Ei bine, cele mai precise si fidele aparate de analiza fizico-chimica au aratat ca "apa chioara", folosita sub diferite denumiri in homeopatie, are o amprenta a spectrului luminos clar distincta pentru fiecare tip de preparat homeopatic in parte. Intr-un remediu diluat de o mie sau de un milion de ori, aceasta amprenta a substantei de baza exista clar."

"Nu se poate explica deloc actiunea acestor substante prin efectul de sugestie, atata timp cat persoanele respective aveau toate functiile mentale suspendate in timpul comei. Apoi, sunt deja sute de mii de cazuri, in care animalele au fost tratate cu succes, cu remedii homeopatice. Cum poate actiona sugesto-terapia asupra unui catel sau asupra unei broaste testoase? Homeopatia, intrucat nu are nici un fel de reactie adversa, este folosita si in pediatrie. Sunt bebelusi de cateva luni tratati cu succes cu remedii homeopate si nici in cazul lor nu se poate vorbi de efect placebo."

Efectul psihicului si deci al sufletului asupra vindecarii

Dr. Cadar "Nu doar homeopatia, ci orice terapie medicala se bazeaza pe efectul pe care tratamentul il are si asupra psihicului uman. Dupa douazeci si cinci de ani de medicina, dupa sutele si miile de interventii chirurgicale pe care le-am facut si alte cateva mii de tratamente medicamentoase prescrise, pot spune cu toata convingerea ca 80% din vindecare o face psihicul pacientului, si doar restul tine de tratamentul prescris de medic, oricare ar fi acesta."

In ce consta consultatia homeopata ?

Pentru a gasi remediul cel mai potrivit pentru dvs., remediul similimum, medicul trebuie sa afle cat mai multe despre dvs. Legat de problemele pe care le aveti medicul este interesat de un maxim de detalii; de exemplu, locul exact al durerilor, felul durerii, momentul de aparitie, extinderea lor, simptomele insotitoare, cauza, situatiile in care se amelioreaza sau se agraveaza; acest lucru este valabil pentru toate simptomele dvs. Istoricul medical personal si familial; apetitul, preferintele si aversiunile alimentare, setea, reactia la temperatura, somnul, menstruatia, nivelul general al energiei; aspectele psiho-emotionale si comportamentale care sunt caracteristice dvs. sunt deasemenea importante. Daca este necesar, homeopatul dvs. va va recomanda si investigatiile necesare in colaborare cu medicul dvs. de familie. Din aceasta cauza primul interviu cu dvs. poate sa dureze o ora sau chiar mai mult. Toate aceste informatii sunt strict confidentiale.
Ce se intampla in timpul tratamentului ?

In saptamanile care urmeaza este foarte probabil sa sesizati anumite schimbari: energie mai buna, somn linistit, optimism, ameliorarea problemelor fizice. Uneori simptomele dvs. se pot agrava pentru scurt timp dupa ce luati remediul. Alteori organismul apeleaza la o metoda de "curatire" manifestata printr-o secretie (nazala, vaginala, etc.), diaree, transpiratie, eruptie cutanata, etc. Alteori reapar simptome pe care le-ati mai avut inainte. Toate acestea arata ca remediul actioneaza. Nu trebuie sa combateti o astfel de reactie folosind alte medicamente. Sfatuiti-va cu medicul dvs. Situatiile acute aparute pe parcursul tratamentului, aparent fara legatura cu afectiunea de baza, trebuie semnalate medicului. Este bine sa nu luati medicamente fara sa va consultati cu homeopatul dvs. La copiii reactia la un remediu homeopatic ca si vindecarea este mai rapida. Acelasi lucru se poate remarca si la persoanele care se hranesc simplu si nu fumeaza, beau, consuma cafea si au excese sexuale. Cu cat un pacient este mai batran sau traieste mai nenatural cu atat mai lent este procesul de vindecare ca si efectul remediului.

Este necesara o dieta anume in timpul tratamentului ?

Alimentatia cu substante daunatoare (cofeina, carne de proc, cartofi, iuteli, etc) poate anihila afectul remediilor si opri procesul de vindecare initiat de un remediu. Alimentia incorecta sau stilul general de viata se pot concretiza in factori mentinatori ai problemelor cu care se confrunta pacientul. Constientizarea si eliminarea lor face ca tratamentul sa fie mult mai eficient.

Aici linkul cu factorii nefavorabili in cazul tratamentelor homeopate:
https://sanatate.catsboard.com/despre-factori-care-influenteaza-tratamentele-homeopatice-f71/

Agravarea temporara a simptomelor

In general atunci cand un remediu homeopatic a fost ales bine, se poate irautatii, in functei de remediul dat, dilutai aacestuia dar si starea si afectiunil epacientului pentru 1 pana la cel mult 3-4 zile unele din simptome. La unele boli aceasta inrautatire a simptomeler poate sa dureze mai mult timp. Dupa acest timp in general trebuie sa apara o imbunatatire majora. Uneori aceasta apare chiar dupa cateva minute sau ore. Multe din simptomele care apar nu sunt altceva decat initierea procesului de vindecare prin eliminarea de toxine si pe care pacientul o simte ca o "inrautatire"

Aceasta inrautatire a simptomelor arata ca remediul a fost ales bine si ca isi face efectul. In caz ca dilutia este joasa, inrautatirea simptomelor este mai accentuata, la dilutii mai inalte aceasta este des aproape neobservabila. In caz insa ca nu se obtine nici o imbunatatire a starii dupa acest timp, atunci remediul nu a fost ales bine si trebuie incercat altul. De exemplu un pacient care are dureri in articulatii va simti niste dureri mai mari in primele 24 de ore dupa administrarea unui remediu adecvat dupa care durerile vor inceta sau vor dispare treptat. In caz ca remediul nu se potriveste pacientului atunci el nu va simti nici o inrautatire dar nici o imbunatatire.

In caz ca simptomele se agraveaza pe mai mult timp dupa luarea unui remediu homeopatic, atunci trebuie reconsultat medicul.
In unele cazuri, atunci cand remediul a fost dat gresit, trebuie antidotat efectul lui cu ajutorului unui alt remediu.

In cat timp isi fac efectul remediile homeopate ?

De la un efect in cateva secunde pana la cateva luni este totul posibil.
In principiu este valabila regula: cu cat mai acuta este o boala cu atat mai rapida este reactia. In situatii acute - nastere, accident - trebuie ca reactia sa apara in minute sau secunde. In cazuri cronice, la pacienti mai batrani sau slabiti cu putere vitala slaba atunci reactia la remediu va fi mai inceata. La copii reactia este cea mai rapida.

Functioneaza remediile si daca nu cred in ele ?
Raspunsul este da. Remediile functioneaza si la persoanele care si-au pierdut constienta, la bebelusi, copii mici si animale. Chiar si plantele se trateaza cu succes cu remedii homeopate. Insa credinta in vindecare, indiferent daca remediul este bun sau nu afecteaza procesul de vindecare in mod pozitiv iar necredinat in mod negativ.

Pot ca remediile sa aiba efecte secundare ?
Da si nu. In sensul adevarat al cuvantului remediile homeopate nu au efecte secundare. Insa ele pot fi folosite gresit si atunci ele pot avea efecte negative. Doctorul homeopat este in stare sa diferentieze intre agravarea temporara a simptomelor ca urmare a unui remediu adecvat si efectele negative ale unui remediu neadecvat. Acest lucru nu poate face un pacient care se trateaza singur. De aceea este de recomandat consultatia la un medic homeopat cu experienta.

Exista interferenta cu alte medicamente ?
Nu. Homeopatia actioneaza numai asupra fortei vitale in corp, adica a sufletului si nu pe nivelul material asa cum fac medicamentele chimice.

Medicamentele chimice pot face totusi ca influenta remediului homeopat sa fie anihilata datorita frecventelor grosolane si puternice care le contin. Atentie: multe medicamente contin cofeina, in special antinevralnicele. Cofeina anuleaza in cele mai multe cazuri efectul remediilor naturiste si homeopate de orice fel. Cortizonul de asemenea anihileaza efectul remediilor homeopate. Multe medicamente chimice sunt atât de puternice şi contin substante inhibatoare incat efectul remediilor homeopate nu poate fi garantat.

Se pot lua remedii homeopate impreuna cu alte medicamente ?
Da. In multe cazuri este imposibil de renuntat la medicamentele vitale atata vreme cat organismul este slabit. In caz de imbunatatire a bolii si a simptomelor insa ar trebui reconsultat doctorul pentru eventuala oprire a medicamentatiei chimice daca nu mai este nevoie intradevar de ea. Din cauza obisnuintei si mai ales a fricii pacientului ca si a temei doctorului de a fi tras la raspundere, ingeneral pacientii iau medicamentele chimice mai departe cu toate ca de acestea intre timp poate nu ar mai fi nevoie dupa vindecare sau ameliorarea bolii.

De cate ori se ia un remediu ?
Aici nu exista un raspuns exact. Depinde de boala, pacient si de doctorul homeopat. O doza din dilutia D6 actioneaza cateva ore, D12 actioneaza cateva zile, dilutia D30 cam 30 de zile iar D200 cateva luni.

Tratarea pe cont propriu cu dilutii mai mari de D30 sau C30 poate fi periculoasa, caci remediul isi face efectul in corp pe mai mult de 2 luni iar daca nu a fost ales corect pot apare ceva influente negative !

Daca remediul a fost ales bine si procesul de vindecare nu este oprit ca urmare a consumului de substante nocive (cafea, iuteli, carne de porc, bere), a anumitor medicamente (cortizon, antinevralnice care contin cofeina) sau a pierderii lichidelor sexuale (contact sexual, masturbatie), atunci vindecarea va putea fi dusa la sfarsit dupa o singura doza adecvata.

La dilutiile tip C (CH) si D este valabila regula: daca a inceput imbunatatirea starii, atunci se opreste luarea remediului. La dilutii mai inalte ca CH30 sau CH200 sau CH1000 des este de a
Numai dupa ce a intervenit o noua inrautatire a starii remediul se poate lua din nou. Dilutiile LM sau Q, in comparatie cu cele CH sau D se iau de mai multe ori, dupa indicatiile medicului.

Cum se pastreaza remediile homeopate ?

Remediile homeopate (sub forma de tablete, solutii si granule) se pastreaza inchise bine intr-un flacon de sticla intunecata la un loc intunecat si uscat si departe de surse de unde electromagnetice: telefoane fara fir, celulare, televizoare, cabluri de tensiune.

Cum se iau remediile homeopate

Granulele si tabletele constau din zahar care a fost imbibat cu solutia homeopatica dinamizata si au gust dulce. Ele se lasa sa se topeasca in gura. Cel mai bine sub limba, deoarce pe limba exista des bacterii sare impiedica absorbitia.
Remediile homeopate nu se inghit ! Efectul de absortie se face prin mucoasa gurii. Ele pot insa fi si diluate in apa (de preferat este apa distilata sau apa fiarta in prealabil, sau apa plata).
Atunci apa se bea putin cate putin (o gura sau numai cate o lingurita deodata) si se tine cateva secunde in gura pentru a fi absorbita de mucoasa. In cazul solutiilor acestea se pun in apa (distilata sau fiarta in prealabil).

Frecventa de administrare este stabilita de medic si trebuie respectata intocmai. Daca sunt necesare mai multe prize, remediul trebuie pastrat la adapost de lumina si mirosuri puternice.

Inainte si dupa remediu este recomandat sa nu se bea, manance, fuma si spala pe dinti macar 20 de minute.

Pe perioada tratamentului (si chiar si dupa aceea) este recomandat sa evitati cafeaua, cola, carnea de porc, iutelile si produsele ce contin menta, eucalipt, camfor, acestea putand sa interfere cu actiunea remediului. Trebuie sa aveti in vedere ca unele medicamente cum sunt antibioticele, preparatele pe baza de cortizon, hormonii, etc. pot sa anuleze actiunea remediului.

Alegerea dilutiei homeopate potrivite, a dozei si a pauzei dintre doze

Ce este o dilutie homeopatica ? O dilutie reprezinta o forma diluata a unei substante obtinuta din substante chimice, minerale, plante sau animale. In homeopatie exista mai multe tipuri de dilutie. Dilutia decimala 1 :10 notata cu litera D, centizecimala 1 :100 notata cu litera C ( in Romania noatata cu CH) sau chiar 1:50000, notata cu Q sau LM.

Dilutia se poate efectua insa de mai multe succesiv. Daca din extractul unei plante se ia o picatura si se amesteca cu 9 de picaturi de apa sau de alcool obtinem dilutia D1. Daca din dilutia D1 amestecam o picatura cu 9 picaturi de apa sau alcool obtinem dilutia D2 si asa mai departe. Dilutia D3 este ca urmare de 1: 1000.

D 4 = este dilutia 1: 10 000
D 5 = este dilutia 1: 100 000
D 6 = este dilutia 1: 1 000 000
D 7 = este dilutia 1: 10 000 000
D 8 = este dilutia 1 : 100 000 000
D 9 = este dilutia 1 : 1 000 000 000
D10 = este dilutia 1: 10 000 000 000
D11 = este dilutia 1: 100 000 000 000
D12 = este dilutia 1: 1 000 000 000 000
D13 = este dilutia 1: 10 000 000 000 000
D14 = este dilutia 1: 100 000 000 000 000

Este deja greu de imaginat numarul de zero-uri care trebuie adaugate ca sa ne imaginam dilutia D30, D100, D200 sau chiar D1000.

Pe vremea lui Hahnemann nu exista dilutia D, ci numai dilutia C, aceasta din urma este o dilutie relativ noua. Dilutiile C (in Romania CH) au un efect mai puternic si creeaza mai putine simptome initiale decat cele D. (Agravarea initiala a simptomelor este un semn ca remediul a fost ales bine dar ca dilutia este prea joasa.)

Dilutia D corespunde din din punct de vedere material cu jumatate din dilutia C ( CH) . De exemplu C6 este echivalent cu D12, desi dilutia C6 are un efect un pic diferit de D12. Din substanta initiala aflata in picatura initiala deja in dilutia D14 nu mai este continut mai aproape nimic. Cum poate totusi sa functioneze remediile homeopate ?

Procesul de diluare nu este singurul proces care se efectueaza la fabricarea remediilor homeopate. Dupa fiecare proces de diluare flaconul de sticla in care se afla remediul este batut manual de 10 sau de 100 de ori, in general podul palmei. Acest proces se numeste “potentare”. sau dinamizare (In limba germana un remediu homeopatic nu se numeste dilutia C10 ci “potenta C10”).

Fara procesul de dinamizare remediile homeopate ele nu mai isi fac efectul. Solutiile homeopate care sunt supuse vibratiilor aleatoare, mecanice sau electroamagnetice (transport, unde radio, radiatii X, etc.) isi pot pierde din efectul initial.
In homeopatie un remediu are un efect cu atat mai mare cu cat el a fost diluat si dinamizat mai mult.

Din acest lucru se poate vedea ca diluarea fara dinamizate (zguduirea lui) nu produce nici un efect vindecator al remediului.
Argumentul medicinei alopate ca aruncarea unei substante intr-un lac ar fi acelasi lucru cu modul de fabricare al remediu homeopat nu este adevarata, caci in acest caz lipseste atat dilutia facuta de mai multe ori cat si dinamizarea lacului.

Alegerea dilutiei potrivite.

Alegerea dilutiei a fost si este inca o controversa mare in homeopatie. Unii folosesc dilutii pana la D6, altii jura pe dilutiile medii in timp ce ultimii folosesc numai dilutile inalte de la D30 in sus. Dr. Arthur Lutze de exemplu, a folosit numai dilutie D30. In USA au trait multi doctori care au lucrat numai cu dilutii inalte D100, D200, D100000, printre care si Nash care le-a folosit aproape in exclusivitate. In cartea lui Lutze « Simptome caracteristice in terapia homeopatica” se pot gasi multe exemple si multe cazuri de vindecare de-a dreptul miraculoase. Samuel Hahneman insusi, cel care a descoperit homeopatia, a folosit la inceput dilutii joase, insa a trecut mai tarziu la dilutii mai inalte incepand cu C30.

Alegerea dilutiei depinde de caz si de pacient, fiecare medic homeopat le alege dupa experienta si predilectia proprie. La alegerea dilutiei se poate folosi urmatoarea regula : Este de ales dilutia care, fara sa creeze o dauna in organism are o influenta vizibila in mod clar asupra corpului bolnav.

Toate starile de boala pozitive necesita solutii slabe sau negative, deci dilutii inalte. Toate starile de boala negative necesita solutii inalte sau pozitive, deci dilutii joase.

Bolile pozitive sunt acele boli cu forma activa, infamatorie, cu febra, cu stari nervose precum si bolile cronice. Bolile negative sunt acelea cu stare de slabiciune, de slabire, de slabiciune generale, organe degenerate si slabite, slabiciunea nervilor.

Exista anumite reguli pentru alegerea dilutiei potrivite care pot fi studiate, insa alegerea dilutiei potrivite este o arta pe care o poate stapani numai un maestru talentat in arta de vindecare homeopatica.

Pe langa alegerea dilutiei potrivite mai joaca un rol si varsta si personalitatea pacientului, in plus alimentatia, drogurile consumate (alcool, tutun, cafea, etc.), clima, altitudinea. In nord sunt necesare dilutii mai inalte decat in sud, de asemenea la zone muntoase, inalte fata de zonale joase, de mare.

Exista o posibilitate simpla de a nimeri cu certitudine dilutia adecvata: se amesteca trei dilutii diferite ale aceluiasi remediu, de exemplu D6, D15 si D30. Atunci dilutia potrivita este cu mare probabilitate continuta in acest amestec.

Dilutiile mai mari decat C30 sau D30 sunt rezervate medicilor homeopati deoarece efectul lor este de lunga durata si mai adanc. Pentru uz propriu se folosesc in general dilutiile joase – D1 pana la D30 sau C1 pana la C30.

C30 are un efect de cam 35 de zile, C200 de cep putin 35 de zile pana la cateva luni !

Remediile facute din substante otravitoare trebuie luate in dilutii de cel putin D4 sau D6, depinzand de puterea otravii. In general dilutiile joase din substante nocive nu se pot obtine de la farmacie decat cu reteta de la medic, deci un pacient nu se poate trata singur cu dilutii periculoase.

Remediile facute din plante vindecatoare folosite in fitoterapie (galbeneaua, paducel, etc.) se iau in general in dilutii joase – tinctura (D0) sau D1 pana la D12 pentru ca la astfel de plante vindecatoare este dorit ca tot spectrul de frecvente al plantei sa-i faca efectul.

Intervalul intre doze

In afara de alegerea remediului si a dilutiei potrivite si intervalul intre dozele date dintr-un singur sau mai multe remedii joaca un rol important. Si aici exista reguli dar si multe exceptii. In general insa sunt folosite de cei mai multi doctori homeopatici urmatoarele reguli:

In cazuri acute de boala remediile se dau dupa gravitatea bolii la intervale de un sfert de ora sau de jumatate de ora. Fata de remediile alopate (chimice), administrarea remediilor se opreste, se maresc intervalele sau se schimba dilutia, de indata ce s-a remarcat ameliorarea, conform regulelor urmatoare.

La forme de boala deosebit de periculoase (de exemplu : infarct, sepsis, otravire, nastere) remediile homeopate se dau chiar la intervale mai mici de 5-10-15 minute.

Atunci cand s-a obtinut ameliorarea – un semn ca remediul a fost ales corect - se maresc intervalele si se schimba eventual si dilutia cu una mai inalta.

La boli cronice se dau 1-2 doze din remediile alese, in functie de dilutie, ori de 1-3 ori pe zi, ori pe saptamana sau chiar pe luna. Cu cat dilutia este mai inalta cu atat mai mare este intervalul in care se dau dozele.

In general se aplica regula: imediat ce a aparut ameliorarea bolii remediul nu se mai ia pentru a-i da timp sa-si faca efectul in corp. Aceasta pauza se pastreaza pana apare vindecarea sau stagnarea cand ori tratamentul s-a terminat ori trebuie continuat cu acelasi sau cu alt remediu.

Acelasi lucru este valabil si la aparatia inrautatirii initiale a simptomelor, care sunt dovada ca remediul a fost ales bine dar ca dilutia a fost prea joasa. In acest caz nu mai se da remediul pana cand simptomele creeate de remediu nu au disparut complet dupa care se da acelasi remediu intr-o dilutie mai inalta.

La boli cronice vechi nu se da des acelasi remediu. Fiecarei doze trebuie sa i se acorde timp destul pentru as-i face efectul. Acest lucru a fost respecat cu ardore de Dr. Arthur Lutze care dadea o doza la un interval de cel putin de 3 luni si caruia ii dadea timp de 5-6 luni sa-si faca efectul. Cu aceasta metoda Dr. Lutze a facut vindecari incredibile, vindecari care sunt expuse si in cartile lui. Dr. Lutze a folosit tot timpul numai dilutia D30!

Si americanul Nash raporteaza in cartile lui de vindecari exceptionale nuami cu o doza sau doua de dilutii inalte de D1000 si mai inalte. In literatura homeopatica sunt prezentate si multe cazuri unde in cazuri de boli cronice doze inalte luate zilnic, sau de 1-2 pe saptamana sau de 1-2 ori pe luna au adus vindecarea.

De aici se poate vedea ca alegerea dilutiei potrivite ca si a intervalului nu este o treaba usoara. Reguli stricte nu exista, dar o regula generala se poate urmarii: Cu cat mai veche este o suferinta, cu atat mai inalta trebuie sa fie dilutia. Cu cat mai inalta dilutia, cu atat mai mare trebuie sa fie pauza la care sunt date dozele.

De indata ce apare o ameliorare atunci doza trebuie marita. Insa poate aparea si cazul in care doza trebuie micsorata. In afara de alegerea potrivita a remediului pentru o vindecare trebuie deci alese si dilutia potrivita precum si pauza adecvata intre dozele date. Toti acesti factori au o importanta majora pentru o terapie homeopatica cu succe

Tratarea pe cont propriu cu dilutii mai mari de D30 sau C30 poate fi periculoasa, caci remediul isi face efectul in corp pe mai mult de 1-2 luni !

Cum se alege remediul protrivit

La orice boala, in functie de simptomele prezente, de caracter, de constitutie, modalitati (cand se agraveaza sau amelioreaza simptomele, orele la care apar, vremea, influenta mancarii sia bauturilor, etc.) si detalii cu privire la factorii care amelioreaza sau agraveaza anumite simptome exista în general mai multe remedii care se potrivesc. Din acestea toate trebuie ales prin studiul detaliat al remediului si al simptomelor bolnavului remediul care se potriveste cel mai bine la pacientul si la momentul respectiv.

Cand remediul potrivit a fost ales atunci apare o imbunatatire rapida şi evidenta a simptomelor. În anumite cazuri apare o inrautatire temporara a simptomelor dupa care apare o imbunatatire, mai ales cand se folosesc dilutii slabe (CH 6-30).

Un remediu ales bine poate face ca simptomele sa dispara de tot. La boli cronice pot aparea în schimb în ciuda remediului ales bine simptome noi. Asta din cauza ca multe boli sunt suprapuse caci nu au fost vindecate la timp, ele fiind suprimate ori cu medicamente chimice sau “astupate” pe plan psihic. Pentru aceste noi simptome este nevoie de un nou remediu ales pe masura.
Atunci cand un remediu a fost ales potrivit apare de cele mai multe ori o agravare de scurta durata a simptomelor, mai ales la dilutii joase, dupa care simptomele dispar aparand vindecarea.

Cand nu se schimba nimic dupa luarea remediului, remediul sau dilutia nu a fost aleasa potrivit si trebuie incercat un altul.

Tratarea pe cont propriu la afectiuni schimbatoare, cronice sau grave este foarte dificila, de aceea ea trebuie facuta de un medic homeopat.

Folosirea de remedii homeopate fara a prezenta simptomele remediului, mai ales în dilutii joase sau chiar inalte poate creea simptomele pe care remediul în general le vindeca caci remediul nu gaseste în corp o forta asupra carei sa actioneze. În acest caz, cand pacientul nu are deloc din simptomele remediului in loc sa se intample o stingere a oscilatiilor prin suprapunere, remediul creeaza în corp niste oscilatii care creeaza boala, în corp neexistand oscilatii asemanatoare.

De aceea remediile homeopate nu se pot folosi decat în mare cunostinta de cauza, numai atunci cand simtomele prezente corespund bine remediului, în dilutia şi dozajul corespunzator, remediile homeopate nu sunt medicamente gen aspirina care se pot lua orcand şi la toate.

Cand la un pacient apar simptome noi, tipice remediului, avem de aface in acest caz cu creearea de simptome şi nu cu vindecare. În acest fel se testeaza pe oameni sanatosi remediile homeopate, caci ei pot descrie simtomele pe care un remediu homeopat le creeaza dar în acelasi timp le şi vindeca.

Antidotarea remediilor luate gresit

Orice remediu homeopat insa poate fi antidotat de mai multe remedii homeopate diferite, adica actiunea lui poate fi oprita.

Antidoatele cela mai universale sunt cofeina şi camforul, ca şi musetelul. Acestea se pot lua ori în forma de cafea, cola sau tinctura sau ceai cât şi în forma de granule homeopate.

O ceasca sau mai multe de cafea pot antidota sau slabi imediat efectul unui remediu homeopat.
De asemena vinul, otetul ca şi alte substante puternice pot antidota remediile homeopate.

Unele remedii nu pot fi luate dupa altele deoarece ele opresc efectul celor dinainte aşa ca ele nu isi mai fac efectul. Altele remedii nu pot fi luate deloc dupa altele caci nu se potrivesc şi creeaza simptome.

De exemplu remediile homeopate Nux vomica, Coffea; Chamommila şi Camphora antidoteaza foarte multe remedii.

Linkuri:

Medicina Mileniului Trei: Homeopatia. Interviu cu Dr. Cadar Sorin

Site cu informatii ample despre homeopatie
http://www.leacuri.net/index-Dateien/homeopatie.htm
scarface
scarface
Admin

Mesaje : 6650
Data de inscriere : 19/11/2009

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum