Forum de discutii pe teme de sanatate
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Chiar credeti ca transfuziile de sange sunt necesare ?

In jos

Chiar credeti ca transfuziile de sange sunt necesare ? Empty Chiar credeti ca transfuziile de sange sunt necesare ?

Mesaj  scarface Mar Iun 19, 2018 1:27 pm

Articol preluat de pe o pagina FB (nu stiu e unde provine)

Universitatea din Padova a găzduit o conferință istorică privind progresele în medicina fără sânge

ROMA: Vineri, 24 noiembrie 2017, medici, specialiști în bioetică și juriști s-au întâlnit la Universitatea din Padova, una dintre cele mai vechi universități din Italia, cu ocazia conferinței: „Refuzarea transfuziei de către pacienții adulți: Ce opțiuni există? – Economisirea sângelui 2017”. Evenimentul a fost sponsorizat de peste 25 de organizații și asociații științifice italiene, precum și de Ministerul Sănătății din Italia.

Potrivit medicinei tradiționale, transfuziile sunt inofensive și constituie singura modalitate de a salva viața pacienților supuși unei intervenții medicale sau chirurgicale complexe. Această concepție a fost contestată de mulți participanți la conferință. Unul dintre aceștia, dr. Luca Weltert, specialist în chirurgie cardiotoracică la European Hospital din Roma, a explicat: „Am văzut astăzi că transfuziile pot fi în detrimentul pacientului, iar în multe cazuri nu sunt necesare”.

Dr. Weltert și alți medici prezenți la conferință au ajuns la această concluzie în urma cazurilor întâlnite de-a lungul carierei, precum și în urma studiilor științifice care asociază transfuziile cu creșterea mortalității, a morbidității, a spitalizării îndelungate și a altor riscuri în ce privește sănătatea în cazul pacienților transfuzați. *

Dovezile științifice și costul ridicat al transfuziilor au determinat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să elaboreze în 2010 un nou standard: gestionarea sângelui pacientului (PBM), o abordare multidisciplinară și multimodală care se concentrează asupra sănătății și siguranței pacientului, îmbunătățește rezultatele clinice și reduce semnificativ folosirea transfuziilor. OMS a publicat o rezoluție prin care le-a cerut tuturor celor 193 de state-membre ale Națiunilor Unite să implementeze strategii de gestionare a sângelui pacientului.

Prof. Stefania Vaglio, directoarea Institutului de medicină transfuzională din cadrul Spitalului Universitar Sant’Andrea, din Roma, a prezentat pe larg noua perspectivă pe care cadrele medicale o au asupra PBM, afirmând că, în trecut, tratamentele medicale depindeau de gestionarea și administrarea sângelui donatorului, însă în prezent, „se pune accentul pe sângele autolog, nu pe sângele donat”. Unul dintre obiectivele programului PBM este „reducerea pierderilor de sânge situând pacientul în centrul procesului, . . . îndreptându-ne atenția asupra lui și făcând tot ce e necesar pentru a conserva sângele pacientului”. Prof. Vaglio a arătat în mod clar că tehnicile medicale pentru conservarea sângelui autolog „înseamnă, de fapt, un tratament de calitate”.

Dr. Tommaso Campagnaro, chirurg generalist la Spitalul Universitar din Verona, a confirmat că folosirea de strategii medicale pentru evitarea transfuziilor de sânge aduce beneficii. În urma analizării rezultatelor unui studiu început în anii ’90 privind pacienții supuși celei mai complexe intervenții chirurgicale abdominale, el a concluzionat: „Pacienții care nu au fost transfuzați au avut mai puține complicații, iar rata mortalității în rândul lor a fost mai mică”.

Vorbitorii la conferință aveau diverse specializări medicale, precum anesteziologie, cardiologie, ginecologie, hematologie, oncologie și ortopedie. Însă mesajul general a fost același: sistemul sanitar, puterea legislativă, precum și opinia publică trebuie să susțină strategiile privind gestionarea sângelui pacientului, având în vedere volumul tot mai mare de informații primite de la specialiștii în domeniu și numărul crescând de cazuri tratate de aceștia.

Dr. Weltert a adăugat: „În terapia chirurgicală actuală, repararea disecției aortice reprezintă cea mai complexă intervenție asupra organismului uman. . . . Dacă [aceasta] poate fi realizată fără sânge, atunci orice [intervenție] poate fi realizată [fără sânge]”

Dr. Tommaso Campagnaro - Chirurg generalist, Spitalul Universitar din Verona
„Așa cum arată publicațiile de specialitate și statisticile, pacienții cărora li se administrează sânge sunt, în mod cert, expuși riscului de a dezvolta mai multe complicații. Cu cât crește numărul de transfuzii, cu atât crește și numărul complicațiilor și al deceselor. Așadar, legătura dintre transfuzii și mortalitate este cât se poate de reală.”

Prof. Pia Di Benedetto - Șeful secției de anestezie, Spitalul Universitar Sant’Andrea, din Roma
„Eu și colegul meu, prof. Paolo Grossi – prezent la conferință –, împărtășim același punct de vedere privind chirurgia fără sânge de 25 de ani. Amândoi am colaborat cu chirurgi ortopezi, care au fost, probabil, primii care au acceptat abordarea noastră privind chirurgia fără sânge. . . . Așadar, chirurgia fără sânge este o realitate de mulți ani, care, în sfârșit, începe să fie acceptată de toți.”

Dr. Samuel Mancuso - Președintele conferinței; chirurg cardiolog, Universitatea din Torino, Maria Pia Hospital
„Numărul pacienților care refuză transfuzia din motive clinice și medicale este tot mai mare. De ce? Nu doar pentru că se tem de riscurile asociate transfuziilor, dar și pentru că medicina fără sânge e mai bună. Dacă eu, ca pacient, refuz transfuzia, voi beneficia de o îngrijire mai bună: personalul medical mă va pregăti mai bine pentru intervenție, va acționa cu meticulozitate și voi sângera mai puțin. În cazul în care pierd mult sânge în timpul operației, acesta îmi va fi reinfuzat. În plus, am garanția că medicii vor respecta un protocol strict...”

Dr. Sergio Fucci - Magistrat; fost consilier la Curtea de Apel din Milano; președinte de onoare al Curții de Casație a Italiei
„Medicina trebuie să fie orientată, înainte de toate, către respectul față de persoană și față de demnitatea acesteia. . . . Cred că cea mai gravă încălcare a demnității unei persoane este aceea de a nu o asculta. Este ca și cum i s-ar nega identitatea umană.”
scarface
scarface
Admin

Mesaje : 6650
Data de inscriere : 19/11/2009

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum