Forum de discutii pe teme de sanatate
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Contraceptivele si menstruatia

In jos

Contraceptivele si menstruatia Empty Contraceptivele si menstruatia

Mesaj  scarface Lun Dec 14, 2009 12:34 am

Contraceptivele si menstruatia

Sursa: http://sanatateverde.blogspot.com/2008_12_15_archive.html

Pentru femeile aflate in apropierea perioadei de menopauza, adjuvantele naturale menite sa mentina sau sa refaca echilibrul hormonal pot sa conduca la evitarea in mare masura a fenomenelor neplacute asociate acestei perioade. Mai multi medici americani au reusit sa surprinda cateva elemente importante ce trebuie sa fie cunoscute de femeile care se afla in aceasta etapa a vietii lor.

Sindromul premenstrual si menopauza sunt considerate in general un adevarat "blestem" al femeilor, dar de-a lungul experientei lor, colectivul de medici americani condusi de dr. Jeese Hanley a ajutat numeroase femei sa descopere ca pot trece de aceste momente dificile cu un minim de efecte neplacute, folosind in cea mai mare parte mijloace naturale de reechilibrare si, evitand pe cat posibil, anticonceptionalele, medicamentele hormonale cu administrare orala si interventiile chirurgicale.

O altfel de atentie asupra propriei persoane

Traim intr-o societate in care cea mai mare parte a oamenilor nu acorda suficienta atentie lucrurilor pana cand ele nu ajung intr-un stadiu critic. Acest aspect nu este, din pacate, doar o viziune pesimista si poate fi observat mai mult ca oriunde in domeniul intretinerii sanatatii. In mod specific, in ceea ce priveste sanatatea femeilor, se estimeaza ca mai mult de 50% dintre bolile grave cu care acestea se confrunta ar putea fi ameliorate si chiar prevenite printr-o atentie marita acordata unor semne simple si prin abordarea cu mai mare rapiditate a masurilor terapeutice. Din nestiinta sau din neglijenta, anumite tulburari sunt descoperite atunci cand ele se afla deja intr-un stadiu avansat, iar optiunile terapeutice ajung adesea sa fie limitate la interventia chirurgicala sau tratamente traumatizante pentru organism.

Boli cum ar fi fibroamele, chisturile, endometriozele sau cancerul pot fi prevenite macar intr-o anumita masura printr-o atentie mai mare acordata unor factori ce tin de alimentatie, modul de viata si chiar in ce priveste utilizarea anumitor medicamente cu efecte hormonale. Anumite pozitii inconfortabile si daunatoare in timpul lucrului, derularea activitatilor zilnice in frig sau curent, ca si in alte conditii improprii, o alimentatie dezordonata, axata pe semipreparate sau grasimi animale, folosirea in mod excesiv si fara intelepciune a pilulelor anticonceptionale sau a altor medicamente cu rol hormonal sunt doar cativa dintre factorii care pot genera tulburari de sanatate care se accentueaza cu trecerea timpului. Dintre acestea, folosirea gresita sau excesiva a anticonceptionalelor reprezinta un factor de risc mult mai mare decat am putea sa ne imaginam. Metodele moderne de tratament al bolilor ce apar la nivelul aparatului genital feminin constau cel mai adesea in medicamente hormonale sau interventii chirurgicale.

Anticonceptionalele - un subiect controversat

Nu sunt putine femeile ce folosesc frecvent pilulele contraceptive, pana in perioada menopauzei. Multe femei devin aproape "dependente" de aceste medicamente. Tulburarea producerii firesti de hormoni, blocarea anumitor sentimente si a sensibilitatii specific feminine face ca, in cazul utilizarii excesive, anticonceptionalele sa constituie un fel de autodistrugere prin mijloace moderne care nu poate fi straina de aparitia a numeroase probleme de sanatate. Datorita continutului de hormoni sintetici, pilulele contraceptive inhiba activitatea normala a ovarelor. Ele au fost create initial ca o alternativa pentru contraceptie, evitandu-se in mod aparent facil prin intermediul lor a unor sarcini nedorite si implicit diminuandu-se numarul avorturilor. Ulterior, datorita efectelor hormonale constatate, ele au fost tot mai mult recomandate chiar in tratamentul chisturilor ovariene, a tulburarilor de menopauza sau a altor actiuni specifice femeilor si chiar in tratamentul acneei. Cu toate acestea, efectele secundare ale anticonceptionalelor devin un semnal de alarma tot mai puternic, care nu mai poate fi neglijat. Aparitia prematura a menopauzei (uneori chiar cu 10 ani mai devreme!) la femeile care au folosit vreme indelungata astfel de medicamente, slabirea rezistentei oaselor si instalarea timpurie a osteoporozei, aparitia tulburarilor cardiace grave si a problemelor circulatorii sunt cateva dintre fenomenele neplacute ce pot sa apara ca urmare a utilizarii inadecvate a acestor pilule.

Medicii americani insista ca in cazul femeilor care folosesc pilule contraceptive sa se consume suplimente alimentare bogate in complexul de vitamine B si antioxidanti (A, C, E). Pilulele cu hormoni sintetici pot consuma rezervele de vitamina B sau C din organism, fapt care poate duce la displazie cervicala (modificare de forma sau marime a celulelor) si poate predispune la aparitia cancerului de col uterin.

Histerectomia ca metoda radicala

Histerectomia este una din interventiile chirurgicale radicale, menita sa extraga partial sau total uterul si anexele lui, eliminand astfel problemele specifice acestor organe. Recomandata in special in cazuri de fibroame sau fibromatoze uterine, in cazuri de cancer de col sau in alte boli grave, aceasta operatie este totusi realizata uneori si in conditiile unor menstruatii foarte abundente, a hemoragiilor uterine persistente cu tendinta de cronicizare si in alte afectiuni care prezinta totusi alternative cu tratament. Aceasta interventie dura nu este insa de dorit decat in cazurile extreme, in care toate celelalte variante au fost epuizate, ea determinand ulterior alte serii de disfunctii in organism. Cu toate acestea, nu arareori o astfel de interventie este realizata fara prea mult discernamant. Conform studiilor recente realizate in Statele Unite, se estimeaza ca aproximativ 30% din femeile americane fac o interventie de histerectomie pana la varsta de 60 de ani. In aceeasi tara, aproximativ 600.000 de histerectomii sunt facute anual, desi cel putin o treime din ele nu sunt necesare din punct de vedere medical. Medicina chineza, ca si alte terapii traditionale, considera uterul ca fiind sediul energiei si esentei feminine, de aceea este absolut necesar sa reconsideram pozitia noastra in ceea ce priveste sanatatea la acest nivel. Eliminarea uterului pe cale chirurgicala nu poate sa nu afecteze echilibrul energetic general al fiintei, vitalitatea, feminitatea acelei persoane si, bineinteles, sexualitatea.

Sindromul premenstrual si tratamentul pe baza de hormoni

Sindromul premenstrual este un sir de simptoame amplificate de catre un dezechilibru hormonal. Pentru o femeie cu adevarat sanatoasa, experienta menstruatiei nu este suparatoare din punct de vedere biochimic sau psihologic. Dar pentru a atinge o astfel de sanatate, trebuie sa fie eliminate efectele unei intregi serii de obstacole. Chimicalele existente din abundenta in mediul inconjurator (pesticide, ierbicide), anumiti aditivi alimentari sau alimente excesiv chimizate, odata ce patrund in corp afecteaza estrogenul si perturba delicatul echilibru hormonal.
Multe din problemele aparatului reproducator feminin, ce includ sangerari abundente, fibroame, boli de san cum ar fi fibrochisturile, sindromul premenstrual, si alte simptoame ale menopauzei nu sunt cauzate de o deficienta de estrogen, ci mai degraba de un exces de estrogen si de o deficienta de progesteron.

Din pacate, nici la ora actuala nu sunt cunoscute in detaliu efectele dezechilibrului dintre cei doi hormoni (estrogen si progesteron) si semnificatia lui. De aceea, femeile nu pot primi intotdeauna ajutorul de care au nevoie. Un astfel de exemplu este faptul ca unii medici superficiali recomanda imediat estrogen cand pacienta incepe sa se planga de simptoame de premenopauza. Aceasta este o greseala in cazul lipsei unei analize hormonale. Fara a cunoaste nivelul hormonilor, in cazul unei anumite persoane este foarte dificil sa se dozeze cu precizie un astfel de tratament, fara riscul de a produce efecte negative. Bineinteles, o astfel de monitorizare hormonala necesita timp, aparatura si bani.

Estrogenul scade rareori in organism inainte de instalarea menopauzei si scade mai putin decat progesteronul. Administrarea pilulelor contraceptive perturba echilibrul estrogen/progesteron si face loc altor afectiuni. Ideea ca o femeie care ia estrogen va arata tanara pana la adanci batraneti este o iluzie periculoasa. Estrogenul poate determina retentia de lichide in organism, ceea ce duce la umflarea pielii si la cresterea in greutate. Excesul de apa poate fi retinut in sani ceea ce duce in timp la lasarea lor si la pierdere fermitatii sau poate cauza o disfunctie a colonului, sanilor sau uterului.

Restabilirea nivelului de progesteron: o problema delicata

Scaderea nivelului de progesteron incepand cu varsta de 30 de ani este o tendinta generala pentru femeile din Occident. In aceste conditii, adesea se recomanda progestin sub forma unor produse chimice asemanatoare progesteronului. Dar produsele sintetice nu prezinta toate calitatile acestuia, cum ar fi stimularea cresterii tesutului osos, si prin acesta preintampinarea osteoporozei. In loc de aceasta, ele prezinta efecte secundare negative cum ar fi retentia de apa, depresia, riscul crescut de formare a cheagurilor.

In cazul administrarii orale a pilulelor cu hormoni feminini, 90% dintre ei sunt distrusi de ficat si doar 10% ajung in fluxul sanguin. Incarcarea astfel a ficatului si a vezicii biliare creste riscul aparitiei calculozei biliare si in general a maladiilor hepato-biliare.

Un alt preparat hormonal, Premarin, isi trage numele de la urina de iapa gestanta (pregnant mare's urine) din care s-au extras si distilat hormoni estrogeni chimici pentru tratamentul femeilor. Din cei aproximativ 12 estrogeni din urina de cal, doar 2 se potrivesc exact cu hormonii feminini. In cei 40 de ani de cand acest medicament a fost prescris, nu a existat o testare adecvata asupra celorlalti 10 hormoni. Exista marturii care suspecteaza acest preparat de cresterea riscului de cancer la femei. Si daca acest lucru nu este de ajuns, merita sa stiti faptul ca la multe dintre femeile care iau Premarin NU se constata disparitia bufeurilor, simptom pentru care este in general administrat. O alta alternativa medicala este testosteronul care este administrat femeilor sub forma de preparate farmaceutice cum ar fi Estratastul. Acesta contine metil-testosteron, cunoscut pentru faptul ca produce leziuni ale inimii si ficatului. Unele produse sunt chimic modificate din ratiuni ce tin de patentare, rezultatul fiind acela ca ele nu mai corespund progesteronului uman. De aceea ele perturba echilibrul hormonal natural si produc efecte secundare distructive, pe langa faptul ca nu indeplinesc functia naturala cea mai importanta a progesteronului, aceea de a stimula densitatea masei osoase. In concluzie, in multe situatii aceste produse medicamentoase hormonale produc prejudicii pe termen lung starii de sanatate a femeilor. Principalul factor negativ este incompatibilitatea hormonilor sintetici si/sau animali cu cei umani, substitutia pe care o fac fiind un proces rigid care blocheaza finele mecanisme de reglare naturala endocrina.
scarface
scarface
Admin

Mesaje : 6650
Data de inscriere : 19/11/2009

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum