Otrava din detergenti
Forum de discutii pe teme de sanatate :: Informatii despre alimentatie si mod de trai sanatos :: Pericole pentru sanatate
Pagina 1 din 1
Otrava din detergenti
http://www.newz.ro/stire/145495/otrava-din-detergenti-substantele-care-ne-albesc-hainele-ne-pot-ucide-habar-nu-ai-la-ce-riscuri-te-expui.html
OTRAVA DIN DETERGENTI. Substantele care ne albesc hainele ne pot ucide. Habar nu ai la ce riscuri TE EXPUI!
Evenimentul Zilei | 06.02.2013
Alzheimerul si cancerul sunt doar cateva dintre bolile provocate de substantele chimice din compozitia detergentului.
Medicii ne sfatuiesc sa citim cu mare atentie substantele trecute pe eticheta detergentilor si sa ne protejam de actiunea lor nociva clatind hainele cat mai bine.
Toate gospodinele care se respecta sacrifica, lunar, un procent consistent din bugetul familiei pe cel mai bun detergent, ferm convinse ca doar asa pot avea rufe curate. Nu stiu ca, de fapt, 'cumpara' Alzheimer si boli de piele, dupa cum au dovedit cele mai recente studii.
Substantele chimice din de tergenti sunt absorbite de organism prin piele si caile respiratorii. Odata intrate in corp, il imbolnavesc. E ca si in cazul E-urilor din alimente: sunt otravitoare, dar ajung sa fie trecute pe etichete cu denumirile stiintifice, asa ca aproape nimeni nu stie ce pericol reprezinta si ce boli induc.
Cu cat mai alb, cu atat mai periculos
in noiembrie, UE a propus interzicerea fosfatilor in detergenti. Daca citim etichetele oricarui detergent de rufe ( Grand Maximo, Dero, Bonux, Persil, Ariel, Tide, Rex, Omo, Bona sau Dash), intalnim aceleasi ingrediente: intre 15% si 30% sufractanti aniotici (sau zeoliti); 5% surfactanti neionici; agenti de inalbire pe baza de oxigen activ, fosfati si fosfonati; enzime, parfumuri. Detergentii ieftini contin LAS (liniar alchibenzen sulfonat) ce poate cauza iritatii ale pielii la contactul prelungit; inalbitori optici (fluorescenti) care nu albesc rufele, ci doar ne confera perceptia de alb si stralucire, convertind razele ultraviolete in lumina. Potrivit profesorilor de la Facultatea de Chimie Industriala Bucuresti, surfactantii sunt 'substante chimice care se concentreaza la suprafata si solubilizeaza materialele care au o mica afinitate unele fata de altele'.
Expertii atrag atentia ca surfactantii anionici (cei mai uti li zati) nu sunt biodegradabili, iar spuma lor e otravitoare si in concentratii mici. Alchibenzensulfonatul de sodiu – cel mai uzual surfactant se obtine din petrol. Pe langa faptul ca polueaza mediul cand e produs, contine aluminiu care potrivit celor mai recente cercetari, s-a dovedit ca are efect toxic asupra creierului si sistemului nervos, iar cercetatorii spun ca poate favoriza aparitia unor afectiuni neurovegetative precum Alzheimer si Parkinson.
SLS (Sulfat lauril de sodiu) – alt surfactant anionic prezent in detergentii de rufe, agent de spumare dur, este cunoscut ca iritant al pielii si ochilor, care duce la caderea parului si declanseaza reactii alergice.
Substanta care ii lasa infertili pe barbati
Potrivit unui raport publicat in Jurnalul Colegiului American de Toxicologie, inca din 1983 s-a aratat ca si concentratiile mai mici de 0,5% provoaca iritatii, iar in concentratii de 10-30% cauzeaza coroziunea pielii. Cu toate acestea, SLS e aproape nelipsit din reteta detergentilor nostri. Actiunea lui distructiva nu se opreste aici. Odata absorbit de organism, prin piele, SLS imita activitatea estrogenului. 'Studiile realizate de cele mai bine cotate institute din lume arata ca poate declansa sindromul premenstrual, simptomele menopauzei, scaderea fertilitatii masculine si cresterea riscului de cancer de san la femei', explica medicul Ioana Vartosu. Asociatia americana 'National Poison Prevention' vorbeste despre detergentii de rufe ca despre 'otravuri cu actiune lenta care ucid ambii parinti si milioane de copii'.
Romanii, tot mai alergici
Un copil din cinci sufera de diferite forme de astm, cel putin 20% dintre copii fac dermatite sau alte boli de piele, iar cresterea bolilor alergenice din Romania este de-a dreptul alarmanta, arata Mihaela Dumitrescu, Business Concepts Manager la Sensiblu. 'Pe de alta parte, in procesul de spalare cu masini automate, timpul de limpezire a rufelor este extrem de scurt, el neputand sa elimine in totalitate detergentul. Persoanele care sufera de o actiune cutanata inflamatorie (dermatita atopica, eczeme, psoriazis etc.) vor suferi exacerbarea acestor afectiuni', explica Mihaela Dumitrescu. Ce este de facut? Trebuie sa evitam contactul cu detergentul uscat sau spuma acestuia si sa clatim de mai multe ori hainele."
corix- Mesaje : 570
Data de inscriere : 24/05/2012
Varsta : 55
Localizare : craiova
Subiecte similare
» Ceapa intre leac si otrava
» Ce se ascunde in cosmeticele si produsele din toaleta ta zilnica?
» Pofta buna la otrava - Documentare despre Sanatate
» Ce se ascunde in cosmeticele si produsele din toaleta ta zilnica?
» Pofta buna la otrava - Documentare despre Sanatate
Forum de discutii pe teme de sanatate :: Informatii despre alimentatie si mod de trai sanatos :: Pericole pentru sanatate
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum