Moartea prematura si sinuciderea
Pagina 1 din 1
Moartea prematura si sinuciderea
Moartea
Marea Evanghelie a lui Ioan, V/75 (2, 3, 5, 6)
Domnul: „Mai devreme sau mai târziu, oricine a prifnit un trup trebuie să se despartă de el. Nu contează dacă acest lucru se petrece în mod dureros sau nu, căci după separarea de trup, durerea născută din această lume încetează oricum. Aerul pe care îl inspiră sufletul în lumea de dincolo este complet diferit de cel material. Acolo unde nu există moarte, nu poate exista nici durere propriu-zisă. Durerea trupului este întotdeauna o consecinţă a separării parţiale a sufletului de trup.
Astă nu înseamnă însă că sufletul în stare pură este lipsit de senzaţii sau de percepţii, căci atunci ar însemna că el este mort. Lipsa durerii în lumea de dincolo are o altă explicatie: acea lume corespunde nivelului existenţial, deci nu se mai opune, nu mai exercită presiuni asupra lui, nu-l mai împinge încoace şi încolo, nu-l mai chinuieşte în nici un fel.
Principală raţiune a durerii pe care o experimentează sufletul — niciodată trupul — se referă la presiunea exercitată asupra aspectului său vital de către corpul fizic, care a devenit prea greu şi prea inert. Aşa se explică de ce orice boală poate fi vindecată temporar, dacă se cunosc anumite remedii, dar boala bătrâneţii nu poate fi vindecată de nimeni. Cei care trăiesc însă potrivit ordinii divine ating vârste foarte înaintate, aproape fără dureri, şi până în ultima clipă trupul lor rămâne suplu şi ferm. Când vine momentul despărţirii, sufletul se desprinde treptat de învelişul său material, conform ordinii juste. Evident, de regulă sufletul nu doreşte să se despartă de corpul său, nici chiar la cele mai venerabilc vârste, dar atunci când aude chemarea beatifică din cer: 'Ieşi
din închisoarea ta şi vino să-ţi trăieşti viaţa adevărată, eternă şi liberă!', el nu mai ezită nici o secundă să-şi părăsească învelişul pământesc şi intră în regiunile luminoase ale vieţii eterne".
Moartea prematură
Marea Evanghelie a lui Ioan, VI/55 (3-7)
Domnul: „Atunci când, contrar poruncilor lui Dumnezeu şi legilor naturii, în inima omului îşi fac loc tot felul de orori, atrase de cele mai cumplite păcate, ele dau naştere la cele mai teribile boli, generate chiar de omul în cauză. Aceşti oameni slabi nu mai pot da naştere unor copii sănătoşi. Incă din pântecul rnamei, copiii lor vor fi bolnăvicioşi şi depravaţi, suferind de mici de tot felul de boli, şi mulţi dintre ei cunoscând moartea la diferite vârste fragede.
Nu trebuie să credeţi că Dumnezeu este cel care a stabilit că aşa ceva trebuie să se petreacă, în vederea nu ştiu cărui scop secret. El permite însă acestor lucruri să se întâmple, pe de o parte pentru a-i împiedica pe cei bolhavi să mai păcătuiască, iar pe de altă parte, pentru a-i ajuta astfel să se retragă cât de cât din această lume de care sunt atât de ataşaţi. In acest fel, ei se pot retrage în sine, îşi pot recunoaşte păcatele şi le pot repudia, învăţând artă fericirii prin răbdare şi a smereniei în aplicarea voinţei divine.
Acest lucru este valabil inclusiv pentru copii. Cum ar putea evolua pe acest pământ un copii născut vicios, mai ales dacă şi părinţii săi s-au născut din păcat? Cine l-ar mai putea ajuta să revină pe calea cea dreaptă? Nu este mai bine ca el să fie eliberat din această lume, pentru a fi ridicat de îngeri într-un cer al copiilor, care există numai pentru ei?
Adevăr vă spun: Dumnezeu ştie tot ceea ce se petrece în creaţia Sa şi se îngrijeşte de toate! în vremurile moderne, cei mai mulţi dintre oameni au uitat complet de Dumnezeu şi nu mai ştiu nimic despre El. Cum ar putea să înţeleagă ei ce face El şi care sunt planurile Lui pentru mântuirea secretă a lumii?
Dacă Dumnezeu nu ar fi permis declanşarea anumitor boli, în functie de păcatele comise de oameni, mai mult de jumătate din umanitate ar fi trebuit să piară complet, şi întreaga planetă ar deveni un iad, bântuind prin spaţiul infinit ca o epavă distrusă şi lipsită de viaţă. Discipolii Mei vă vor da mai multe detâlii despre asemenea sisteme stelare care chiar au fost distruse şi care rătăcesc astăzi prin spaţiu".
Marea Evanghelie a lui Ioan, VIII/81 (2, 3, 5)
Un scrib: „Toţi patriarhii şi toţi profeţii, care au trăit strict în functie de manieră pe care le-ai revelat-o Tu, au sfârşit în cele din urmă prin a muri; cu siguranţă, şi noi va trebui să murim cândva. Tu însuţi ne-ai vorbit de multe ori despre despărţirea finală a sufletului de trup. Dar acum afirmi că nu va exista moarte pentru acela care va acceptă învăţăturile Tale şi care le va respectă în mod activ. Cum trebuie să înţelegem aceste cuvinte?"
Domnul: „Am spus Eu vreodată că cel care va trăi în conformitate cu cuvintele Mele va trăi de-a pururi pe acest pământ, în forma sa fizică actuală? Bineînţeles că trupul său va muri mai devreme sau mai târziu, dar el nu va vedea, nu va simţi şi nu va gustă moartea. Nu la fel vor sta însă lucrurile cu sufletele păcătoşilor, care nu vor trăi în acord cu învăţăturile Mele şi nu se vor căi pentru păcatele lor! Căci atunci când sufletul este foarte ataşat de trupul său şi de dorinţele sale carnale, el va vedea,' va simţi şi va gustă din plin moartea la ora plecării sale din trup!
în schimb, sufletul care s-a născut a doua oară, întru spirit, încă în timpul vieţii sale pe pământ, întrucât a tfăit în acord cu învăţătura Mea, nu va vedea, nu va simţi şi nu va gustă din această moarte. Căci el va pleca^din trup într-o stare de conştiinţă absolut lucidă, fără anxietate, auzind chemarea Mea la viaţa eternă. Şi chiar dacă păgânii îl vor condamna la moarte în Numele Meu, el se va bucura că va fi ucis ca un martir, fiind astfel eliberat din trup. Deşi va trăi durerea trupului torturat, el va trăi simultan şi extazul spiritului iluminat!"
Marea Evanghelie a lui Ioan, 11/232 (6, 7) Domnul: „După ce sufletul atinge perfecţiunea spirituală, el continuăsă trăiască o existenţă complet liberă, independentă de existenţa lui Dumnezeu. O astfel de independentă absolută nu ar putea fi eternă, dacă nu ar fi fost prestabilit de Dumnezeu că ea va fi una cu ordinea divină. Aspiraţia către eternitate a fost implantată în orice fiinţă creată.
Rezultă în mod evident că nu există nimic care să fi fost creat de Dumnezeu şi care ar putea să piară sau să fie complet anihilat. Fiinţa îşi poate schimba forma şi poate trece dintr-o stare inferioară într-una superioarâ, sau invers, aşa cum am văzut că se petrec lucrurile cu spiritele primordiale. Nimic din ceea ce a fost chemat la existenţă nu mai poate fi distrus".
Sinuciderea
Extras din Marea Evanghelie a lui Ioan, VI/162 (11) — 163 (2)
Domnul: „La ce i-ar folosi omului dacă ar câştiga intreaga !ume în această viaţă pământească, dar şi-ar pierde sufletul? Ce poate primi în schimbul sufletuluî său acest om? De aceea, omul. trebuie să se folosească de această viaţă pământească numai în beneficiul sufletului său, pentru ca acestă să câştige viaţa eternă. Dacă omul nu se foloseşte de viaţa sa fizică pentru a atinge acest scop, el este singurul vinovat pentru pierderea vieţii sufletului său, sau cel puţin pentru slăbirea acestuia până într-atât încât în lumea de dincolo, sufletul are nevoie de o perioadă foarte lungă de timp pentru a-şi reveni şi a cunoaşte astfel o viaţă spirituală mai bunâ".
Onul dintre bătrâni L-a întrebat atunci pe Domnul: „Doamne, iată la ce m-am gândit: oare nu este mai bine să scapi de această viaţă fizică, mai degrabă decât să o iubeşti, pentru a dobândi astfel viaţa sufletului? Până aici, lucrurile îmi sunt clare, dar există un aspect care nu pare să se potrivească. Există oameni care sunt duşmanii propriilor lor vieţi, într-o măsură atât de mare încât ajung chiar să se sinucidă. Işi câştigă aceşti oameni viaţa sufletului în acest fel? Care este părerea Ta în această privinţă?"
Domnul: „Oare de aceea le-a dat Dumnezeu viaţa fizică, pentru a o distruge? Dumnezeu i-a dăruit omului viaţa fizică pe a o folosi ca pe un instrument în vederea cuceririi vieţii eterne a sufletului. Ce se întâmplă însă dacă omul îşi distruge instrumentul înainte de termen? Cum ar mai putea cuceri el viaţa eternă a sufletului? Dacă nu cumva sunt nebuni, cei care se sinucid nu vor cunoaşte împărăţia lui Dumnezeu, decât în foarte rare cazuri!
Căci cel care este duşmanul propriei sale vieţi nu poate iubi nici viaţa în sine. O viaţă fără iubire nu este viaţă, ei moarte".
Marea Evanghelie a lui Ioan, IV /152 (1,6-8, 10-12) Domnul: „Dacă cineva este umilit de o altă persoană, din cauza marelui său orgoliu, şi nu se poate răzbuna, drept pentru care îşi ia viaţa — aceasta este cea mai rea forma de sinucidere premeditată. Nici o pedeapsă nu este prea mare pentru un asemenea suflet. El va avea nevoie de o mie ori o mie de ani (un milion de ani) pentru a putea progresa până la punctul în care îşi va putea reface pielea care să acopere oasele sale fantomatice8, lipsite de iubire", ca să nu mai vorbim de încarnarea sa ca om, căci încarnarea este un produs al iubirii, iar scopul ei este de a genera iubire.
8 N.Ed. Este vorba de acoperirea scheletului sufletului cu carnea spirituală.
Mai există unii care se sinucid din cauza unei femei. Toţi aceştia vor avea mari dificultăţi în a-şi încheia ciclul de viaţă.
Alţii se sinucid pentru că au comis în secret o crimă îngrozitoare, perfect conştienţi că aceasta le-ar putea aduce o pedeapsă ruşinoasă şi dureroasă cu moartea. Ei ştiu că mai devreme sau mai târziu, crima lor va fi descoperită. Chinuiţi de teamă şi de conştiinţa lor, aceşti criminali cad într-o stare de disperare cruntă, după care se sinucid. In lumea de dincolo, aceste suflete apar ca nişte schelete golite de forma. Ori de câte ori un suflet este complet golit de iubire, chiar şi de iubirea de sine, în el se adună tot iadul — care este marele duşman al vieţii — astfel încât el devine duşmanul propriei sale vieţi şi al propriei sale existenţe. EI încearcă în permanentă să-şi distrugă viaţa, într-un mod cât mai puţin durerosînsă. Oriunde există o asemenea duşmănie împotriva vieţii, tot ce este viu trebuie distrus. In lumea de dincolo, un astfel de suflet nu poate apărea altfel decât într-o forma vitală primară, ca un schelet fără carne, al cărui unie corp este propria sa judecată. Vă puteţi cu uşurinţă imagina cât de mult timp îi va lua şi cât de dificil îi va fi unui asemenea suflet să-şi asume din nou forma unui schelet uman, pentru a primi apoi o piele, şi eventual nişte carne (născută din el însuşi) pentru a se acoperi.
Unii dintre voi îşi pun întrebarea: suferă aceste suflete de vreo durere? Iar Eu vă răspund: din când în când, ele suferă de durerea cea mai cumplită care poate fi imaginată, în timp ce în alte momente nu suferă absolut deloc. Dacă de ele se apropie alte spirite, cu scopul de a le ajuta, ele suferă durerea cea mai îngrozitoare, dar dacă sunt lăsate din nou în amorţire, ele nu mai au nici un fel de senzaţii, nici un fel de conştiinţă.
Există însă şi alte tipuri de sinucidere, care nu au consecinţe la fel de grave asupra sufletului ca şi cele menţionate anterior, deşi trebuie spus că nu există nici o forma de sinueidere care să aibă consecinţe benefice asupra sufletului".
Marea Evanghelie a lui Ioan, V/75 (2, 3, 5, 6)
Domnul: „Mai devreme sau mai târziu, oricine a prifnit un trup trebuie să se despartă de el. Nu contează dacă acest lucru se petrece în mod dureros sau nu, căci după separarea de trup, durerea născută din această lume încetează oricum. Aerul pe care îl inspiră sufletul în lumea de dincolo este complet diferit de cel material. Acolo unde nu există moarte, nu poate exista nici durere propriu-zisă. Durerea trupului este întotdeauna o consecinţă a separării parţiale a sufletului de trup.
Astă nu înseamnă însă că sufletul în stare pură este lipsit de senzaţii sau de percepţii, căci atunci ar însemna că el este mort. Lipsa durerii în lumea de dincolo are o altă explicatie: acea lume corespunde nivelului existenţial, deci nu se mai opune, nu mai exercită presiuni asupra lui, nu-l mai împinge încoace şi încolo, nu-l mai chinuieşte în nici un fel.
Principală raţiune a durerii pe care o experimentează sufletul — niciodată trupul — se referă la presiunea exercitată asupra aspectului său vital de către corpul fizic, care a devenit prea greu şi prea inert. Aşa se explică de ce orice boală poate fi vindecată temporar, dacă se cunosc anumite remedii, dar boala bătrâneţii nu poate fi vindecată de nimeni. Cei care trăiesc însă potrivit ordinii divine ating vârste foarte înaintate, aproape fără dureri, şi până în ultima clipă trupul lor rămâne suplu şi ferm. Când vine momentul despărţirii, sufletul se desprinde treptat de învelişul său material, conform ordinii juste. Evident, de regulă sufletul nu doreşte să se despartă de corpul său, nici chiar la cele mai venerabilc vârste, dar atunci când aude chemarea beatifică din cer: 'Ieşi
din închisoarea ta şi vino să-ţi trăieşti viaţa adevărată, eternă şi liberă!', el nu mai ezită nici o secundă să-şi părăsească învelişul pământesc şi intră în regiunile luminoase ale vieţii eterne".
Moartea prematură
Marea Evanghelie a lui Ioan, VI/55 (3-7)
Domnul: „Atunci când, contrar poruncilor lui Dumnezeu şi legilor naturii, în inima omului îşi fac loc tot felul de orori, atrase de cele mai cumplite păcate, ele dau naştere la cele mai teribile boli, generate chiar de omul în cauză. Aceşti oameni slabi nu mai pot da naştere unor copii sănătoşi. Incă din pântecul rnamei, copiii lor vor fi bolnăvicioşi şi depravaţi, suferind de mici de tot felul de boli, şi mulţi dintre ei cunoscând moartea la diferite vârste fragede.
Nu trebuie să credeţi că Dumnezeu este cel care a stabilit că aşa ceva trebuie să se petreacă, în vederea nu ştiu cărui scop secret. El permite însă acestor lucruri să se întâmple, pe de o parte pentru a-i împiedica pe cei bolhavi să mai păcătuiască, iar pe de altă parte, pentru a-i ajuta astfel să se retragă cât de cât din această lume de care sunt atât de ataşaţi. In acest fel, ei se pot retrage în sine, îşi pot recunoaşte păcatele şi le pot repudia, învăţând artă fericirii prin răbdare şi a smereniei în aplicarea voinţei divine.
Acest lucru este valabil inclusiv pentru copii. Cum ar putea evolua pe acest pământ un copii născut vicios, mai ales dacă şi părinţii săi s-au născut din păcat? Cine l-ar mai putea ajuta să revină pe calea cea dreaptă? Nu este mai bine ca el să fie eliberat din această lume, pentru a fi ridicat de îngeri într-un cer al copiilor, care există numai pentru ei?
Adevăr vă spun: Dumnezeu ştie tot ceea ce se petrece în creaţia Sa şi se îngrijeşte de toate! în vremurile moderne, cei mai mulţi dintre oameni au uitat complet de Dumnezeu şi nu mai ştiu nimic despre El. Cum ar putea să înţeleagă ei ce face El şi care sunt planurile Lui pentru mântuirea secretă a lumii?
Dacă Dumnezeu nu ar fi permis declanşarea anumitor boli, în functie de păcatele comise de oameni, mai mult de jumătate din umanitate ar fi trebuit să piară complet, şi întreaga planetă ar deveni un iad, bântuind prin spaţiul infinit ca o epavă distrusă şi lipsită de viaţă. Discipolii Mei vă vor da mai multe detâlii despre asemenea sisteme stelare care chiar au fost distruse şi care rătăcesc astăzi prin spaţiu".
Marea Evanghelie a lui Ioan, VIII/81 (2, 3, 5)
Un scrib: „Toţi patriarhii şi toţi profeţii, care au trăit strict în functie de manieră pe care le-ai revelat-o Tu, au sfârşit în cele din urmă prin a muri; cu siguranţă, şi noi va trebui să murim cândva. Tu însuţi ne-ai vorbit de multe ori despre despărţirea finală a sufletului de trup. Dar acum afirmi că nu va exista moarte pentru acela care va acceptă învăţăturile Tale şi care le va respectă în mod activ. Cum trebuie să înţelegem aceste cuvinte?"
Domnul: „Am spus Eu vreodată că cel care va trăi în conformitate cu cuvintele Mele va trăi de-a pururi pe acest pământ, în forma sa fizică actuală? Bineînţeles că trupul său va muri mai devreme sau mai târziu, dar el nu va vedea, nu va simţi şi nu va gustă moartea. Nu la fel vor sta însă lucrurile cu sufletele păcătoşilor, care nu vor trăi în acord cu învăţăturile Mele şi nu se vor căi pentru păcatele lor! Căci atunci când sufletul este foarte ataşat de trupul său şi de dorinţele sale carnale, el va vedea,' va simţi şi va gustă din plin moartea la ora plecării sale din trup!
în schimb, sufletul care s-a născut a doua oară, întru spirit, încă în timpul vieţii sale pe pământ, întrucât a tfăit în acord cu învăţătura Mea, nu va vedea, nu va simţi şi nu va gustă din această moarte. Căci el va pleca^din trup într-o stare de conştiinţă absolut lucidă, fără anxietate, auzind chemarea Mea la viaţa eternă. Şi chiar dacă păgânii îl vor condamna la moarte în Numele Meu, el se va bucura că va fi ucis ca un martir, fiind astfel eliberat din trup. Deşi va trăi durerea trupului torturat, el va trăi simultan şi extazul spiritului iluminat!"
Marea Evanghelie a lui Ioan, 11/232 (6, 7) Domnul: „După ce sufletul atinge perfecţiunea spirituală, el continuăsă trăiască o existenţă complet liberă, independentă de existenţa lui Dumnezeu. O astfel de independentă absolută nu ar putea fi eternă, dacă nu ar fi fost prestabilit de Dumnezeu că ea va fi una cu ordinea divină. Aspiraţia către eternitate a fost implantată în orice fiinţă creată.
Rezultă în mod evident că nu există nimic care să fi fost creat de Dumnezeu şi care ar putea să piară sau să fie complet anihilat. Fiinţa îşi poate schimba forma şi poate trece dintr-o stare inferioară într-una superioarâ, sau invers, aşa cum am văzut că se petrec lucrurile cu spiritele primordiale. Nimic din ceea ce a fost chemat la existenţă nu mai poate fi distrus".
Sinuciderea
Extras din Marea Evanghelie a lui Ioan, VI/162 (11) — 163 (2)
Domnul: „La ce i-ar folosi omului dacă ar câştiga intreaga !ume în această viaţă pământească, dar şi-ar pierde sufletul? Ce poate primi în schimbul sufletuluî său acest om? De aceea, omul. trebuie să se folosească de această viaţă pământească numai în beneficiul sufletului său, pentru ca acestă să câştige viaţa eternă. Dacă omul nu se foloseşte de viaţa sa fizică pentru a atinge acest scop, el este singurul vinovat pentru pierderea vieţii sufletului său, sau cel puţin pentru slăbirea acestuia până într-atât încât în lumea de dincolo, sufletul are nevoie de o perioadă foarte lungă de timp pentru a-şi reveni şi a cunoaşte astfel o viaţă spirituală mai bunâ".
Onul dintre bătrâni L-a întrebat atunci pe Domnul: „Doamne, iată la ce m-am gândit: oare nu este mai bine să scapi de această viaţă fizică, mai degrabă decât să o iubeşti, pentru a dobândi astfel viaţa sufletului? Până aici, lucrurile îmi sunt clare, dar există un aspect care nu pare să se potrivească. Există oameni care sunt duşmanii propriilor lor vieţi, într-o măsură atât de mare încât ajung chiar să se sinucidă. Işi câştigă aceşti oameni viaţa sufletului în acest fel? Care este părerea Ta în această privinţă?"
Domnul: „Oare de aceea le-a dat Dumnezeu viaţa fizică, pentru a o distruge? Dumnezeu i-a dăruit omului viaţa fizică pe a o folosi ca pe un instrument în vederea cuceririi vieţii eterne a sufletului. Ce se întâmplă însă dacă omul îşi distruge instrumentul înainte de termen? Cum ar mai putea cuceri el viaţa eternă a sufletului? Dacă nu cumva sunt nebuni, cei care se sinucid nu vor cunoaşte împărăţia lui Dumnezeu, decât în foarte rare cazuri!
Căci cel care este duşmanul propriei sale vieţi nu poate iubi nici viaţa în sine. O viaţă fără iubire nu este viaţă, ei moarte".
Marea Evanghelie a lui Ioan, IV /152 (1,6-8, 10-12) Domnul: „Dacă cineva este umilit de o altă persoană, din cauza marelui său orgoliu, şi nu se poate răzbuna, drept pentru care îşi ia viaţa — aceasta este cea mai rea forma de sinucidere premeditată. Nici o pedeapsă nu este prea mare pentru un asemenea suflet. El va avea nevoie de o mie ori o mie de ani (un milion de ani) pentru a putea progresa până la punctul în care îşi va putea reface pielea care să acopere oasele sale fantomatice8, lipsite de iubire", ca să nu mai vorbim de încarnarea sa ca om, căci încarnarea este un produs al iubirii, iar scopul ei este de a genera iubire.
8 N.Ed. Este vorba de acoperirea scheletului sufletului cu carnea spirituală.
Mai există unii care se sinucid din cauza unei femei. Toţi aceştia vor avea mari dificultăţi în a-şi încheia ciclul de viaţă.
Alţii se sinucid pentru că au comis în secret o crimă îngrozitoare, perfect conştienţi că aceasta le-ar putea aduce o pedeapsă ruşinoasă şi dureroasă cu moartea. Ei ştiu că mai devreme sau mai târziu, crima lor va fi descoperită. Chinuiţi de teamă şi de conştiinţa lor, aceşti criminali cad într-o stare de disperare cruntă, după care se sinucid. In lumea de dincolo, aceste suflete apar ca nişte schelete golite de forma. Ori de câte ori un suflet este complet golit de iubire, chiar şi de iubirea de sine, în el se adună tot iadul — care este marele duşman al vieţii — astfel încât el devine duşmanul propriei sale vieţi şi al propriei sale existenţe. EI încearcă în permanentă să-şi distrugă viaţa, într-un mod cât mai puţin durerosînsă. Oriunde există o asemenea duşmănie împotriva vieţii, tot ce este viu trebuie distrus. In lumea de dincolo, un astfel de suflet nu poate apărea altfel decât într-o forma vitală primară, ca un schelet fără carne, al cărui unie corp este propria sa judecată. Vă puteţi cu uşurinţă imagina cât de mult timp îi va lua şi cât de dificil îi va fi unui asemenea suflet să-şi asume din nou forma unui schelet uman, pentru a primi apoi o piele, şi eventual nişte carne (născută din el însuşi) pentru a se acoperi.
Unii dintre voi îşi pun întrebarea: suferă aceste suflete de vreo durere? Iar Eu vă răspund: din când în când, ele suferă de durerea cea mai cumplită care poate fi imaginată, în timp ce în alte momente nu suferă absolut deloc. Dacă de ele se apropie alte spirite, cu scopul de a le ajuta, ele suferă durerea cea mai îngrozitoare, dar dacă sunt lăsate din nou în amorţire, ele nu mai au nici un fel de senzaţii, nici un fel de conştiinţă.
Există însă şi alte tipuri de sinucidere, care nu au consecinţe la fel de grave asupra sufletului ca şi cele menţionate anterior, deşi trebuie spus că nu există nici o forma de sinueidere care să aibă consecinţe benefice asupra sufletului".
scarface- Admin
- Mesaje : 6650
Data de inscriere : 19/11/2009
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum