Forum de discutii pe teme de sanatate
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Emotiile la originea bolilor

In jos

Emotiile la originea bolilor Empty Emotiile la originea bolilor

Mesaj  CK Sam Iul 10, 2010 11:50 am

Este cunoscut faptul ca activitatea organismului este reglata de sistemul nervos. Fiecarei parti din corp ii corespunde o anumita zona din creier, denumita proiectie corticala. Pe acest principiu s-au dezvoltat metode de tratament neconventionale, precum acupunctura si presopunctura, cunoscute pentru efectele lor benefice. Din aceasta perspectiva, intreaga noastra existenta se desfasoara printr-o colaborare continua intre fizic si psihic. Starea unuia determina starea celuilalt. O stare precara de sanatate este insotita de scaderea vitalitatii si da nastere, treptat, la tristete si descurajare. Similar, din cauza unui stil de viata suprasolicitant, combinat cu gestionarea defectuoasa a factorilor stresanti, devenim nefericiti si lipsiti de satisfactii, ceea ce duce la epuizare si la slabirea rezistentei organismului. De aceea, incercarea de a trata separat aceste doua laturi este o abordare ce omite aspecte esentiale, fiind astfel incompleta si nerealista.

CE SUNT PSIHOSOMATIZARILE?

Exista afectiuni fizice care nu sunt rezultatul influentelor externe, ci sunt ecouri ale unor neplaceri de la nivelul vietii interioare. In acest fel, se poate produce manifestarea unei dereglari psihologice intr-una de tip organic, somatic. Aceste manifestari de conversie pot afecta orice segment al organismului si se numesc psihosomatizari. Termenul psihosomatizare provine din limba greaca, prin alaturarea a doua cuvinte psihi=suflet, spirit si soma=corp, definind faptul ca starea de spirit negativa poate avea efecte daunatoare asupra corpului uman.

CUM LE DEOSEBIM DE BOLI?


Atunci cand dam semne de imbolnavire, mergem la doctor in speranta ca ne va prescrie tratamentul care sa ne vindece. Daca efectele medicatiei intarzie sa apara, continuam sa cautam cu disperare medicamentul miraculos care sa ne aline durerile. Cand starea de rau nu are o explicatie, si doctorul ne asigura ca suntem sanatosi, este posibil ca prin aceste semnale corpul sa incerce sa ne transmita alt mesaj.
Desi competenti in domeniul in care activeaza, medicii se confrunta deseori cu situatii misterioase, in care nu pot pune un diagnostic clar. Chiar si atunci cand investigatiile complete nu ofera explicatii, suferinta persista. Uneori, se prescriu analgezice care sa amelioreze durerile, in absenta unui diagnostic precis. Totusi, se intampla in unele cazuri ca medicatia sa nu aiba efect si afectiunea sa se dovedeasca rezistenta la tratamentele conventionale. Cand medicina traditionala nu mai da rezultate, si afectiunile inexplicabile evolueaza, in ciuda investigatiilor si a tratamentelor, se vorbeste despre bolnavul inchipuit, despre ipohondrie. Din pacate, aceste etichete agraveaza si mai mult situatia. Nu numai ca nu ofera ajutorul sperat, dar mai si refuza sprijinul emotional de care persoana aflata in suferinta si confuzie ar avea nevoie.

CE LE DECLANSEAZA?

Doctorul Ryke Geerd Hamer, medic de specialitate la o clinica oncologica din Germania, la cateva luni dupa moartea tragica a fiului sau, a fost diagnosticat cu cancer. Perfect sanatos pana in acel moment, a presupus ca imbolnavirea poate avea legatura cu pierderea neasteptata. Aceasta banuiala l-a determinat sa investigheze si istoricul pacientilor sai bolnavi de cancer. A descoperit ca toti au trait experiente foarte stresante, care au precedat imbolnavirea. Constatarea legaturii dintre planul emotional si starea de sanatate a venit ca o confirmare. O serie de studii anterioare deja sugerasera ca atat cancerul, cat si alte boli grave sunt, de cele mai multe ori, precedate de evenimente traumatizante, care au provocat suferinta intensa, tristete profunda sau anxietate puternica. Socul emotional este resimtit in raport cu experientele concrete si in functie de vulnerabilitati, sub influenta valorilor si credintelor personale. Cel mai bun exemplu il reprezinta copiii, care dezvolta simptome fara cauza medicala. Corpul se exprima in locul lor si, de regula, manifestarile inexplicabile sunt forme de protest in raport cu familia sau fata de mediul social (gradinita sau scoala). Chiar si adultii manifesta psihosomatizari ca reactii de raspuns in situatii de disconfort psihic, fie in legatura cu anumite imprejurari neplacute, frustrante sau amenintatoare, fie in prezenta unor persoane percepute ca fiind antipatice, dominatoare sau agresive.
DE 10 ORI MAI FRECVENTE IN RANDUL FEMEILOR DECAT LA BARBATI, PSIHOSOMATIZARILE AU O INCIDENTA MAXIMA INAINTEA VARSTEI DE 30 DE ANI

TRATAMENT SI PREVENIRE

In prima instanta, problemele de sanatate trebuie abordate din perspectiva medicala. Chiar si in cazul in care nu se gasesc explicatii si diagnosticul este vag, medicatia este necesara, pentru ca atenueaza suferinta. Vindecarea afectiunilor ce nu au cauze medicale necesita contributia psihoterapiei.
PRIMUL PAS consta in descoperirea si eliminarea cauzelor profunde. Solutionarea conflictelor noastre interioare ne poate scapa de multe neplaceri, cu toate ca suferinta psihica este mai greu de suportat decat durerile fi zice. Societatea ne invata sa ne cenzuram si ne incurajeaza sa ne reprimam trairile intense, de dragul de a ne face placuti si acceptati cu mai multa usurinta.
AL DOILEA PAS presupune exprimarea sentimentelor intr-o forma acceptabila. Reprimarea emotiilor duce la tensionare psihica, si atunci cand descarcarea isi cauta cai ocolite, capata deseori forma tulburarilor psihosomatice, care ajung sa dea mari batai de cap, la propriu. Comunicarea este un subiect foarte indragit in ultima vreme si avem acces la multe informatii. Cert este ca trairile nu trebuie reprimate, ci exprimate, la fel cum confl ictele nu trebuie ascunse, ci solutionate. Este valabil atat in relatia cu cei din jur, cat si in raport cu noi insine.
AL TREILEA PAS inseamna sa ne cunoastem asa cum suntem in realitate. Echilibrul mental necesita rezolvarea confl ictelor interioare. Linistea sufleteasca ne da mai multa incredere, optimism si ajuta la imbunatatirea relatiilor cu cei din jur si la cresterea performantelor personale. Daca exista o preocupare pentru sanatatea corpului, atunci trebuie ingrijit, deopotriva, si psihicul. Armonia deplina plaseaza un psihic echilibrat intr-un corp sanatos.


http://revistaplafar.ro/mens-sana/564/emotiile-la-originea-bolilor-misterioase.html

CK

Mesaje : 223
Data de inscriere : 19/11/2009

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum