Forum de discutii pe teme de sanatate
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

** Fructele & conservantii otravitori **

In jos

** Fructele & conservantii otravitori ** Empty ** Fructele & conservantii otravitori **

Mesaj  CK Mar Dec 08, 2009 4:19 pm

www.ecolife.ro

În această perioadă, supermarketurile abundă în fructe precum portocale, lămâi, minole şi mandarine. Par, şi uneori şi sînt delicioase, au multe vitamine şi, mai ales, sînt ieftine. Puţini cunosc faptul că, din păcate, în coaja acestor fructe se află şi substanţe care nu au ce căuta la masa noastră.

Fructele sînt aduse din ţările de origine în containere speciale. Pentru a fi protejate de alterare, pe parcursul transportului şi în depozite, coaja lor este tratată cu substanţe chimice care, teoretic şi în mod normal, nu afectează pulpa fructelor. Substanţele nu au miros uşor de sesizat şi sînt greu de detectat. Conform Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România, ele nu prezintă nici un pericol, dacă nu sînt înghiţite. Cu alte cuvinte, dacă nu consumăm şi coaja fructelor.

În Romania însă, foarte multe gospodine folosesc, pentru a da aromă prăjiturilor, coaja rasă de portocale sau de lămâi, conservată cu zahăr. În acest fel, substanţele cu care au fost tratate fructele ajung direct în preparatele noastre, care devin astfel un pericol, în special pentru cei mici, dar şi pentru adulţi. Putem fi afectaţi prin apariţia unor intoxicaţii sau alergii.

Atenţie la prăjituri! Nu mai folosiţi coaja rasă!

Iată substanţele folosite pentru conservarea citricelor şi efectele produse ele:

* E 230 Difenilfenol - Conservant artificial. Este un pesticid care împiedică dezvoltarea mucegaiurilor pe coaja fructelor. Se recomandă spălarea pe mâîni după decojirea unui fruct. Testele de laborator au demonstrat că poate provoca sângerări interne, dacă este ingurgitat în concentraţii mari. Doza maximă admisă prin lege este de 0,1 mg / kg corp.

* E 231 Ortofenilfenol - conservant de suprafaţă. Poate produce alergii la contactul cu pielea, îndeosebi la copii. Doza maximă admisă prin lege este de 0,2 mg / kg corp.

* E 233 Tiabendazol - fungicid utilizat pentru suprafaţa fructelor. Doza maximă admisă prin lege este de 0,1 mg / kg corp.

Informaţile de mai sus au fost publicate de un grup de cercetători de la Universitatea din Wageningen, Olanda, în colaborare cu profesori din cadrul Universităţii Dunărea de Jos, din Galaţi.

-------------------------------------------------------

in general este de preferat sa cumparati fructele si legumele din piata si nu de la supermarketuri, sunt cu mult mai naturale!

CK

Mesaje : 223
Data de inscriere : 19/11/2009

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum