Forum de discutii pe teme de sanatate
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Transfuzi cu fecale

In jos

Transfuzi cu fecale Empty Transfuzi cu fecale

Mesaj  salexandruro Lun Feb 25, 2013 12:39 am

Am citit despre o "nastrusnica" terapie cu fecale. Terapia este studiata in mai multe centre de cercetare din strainatate si pare ca da reale rezultate.
Va atasez mai jos continutul articolului aflat pe site-ul emisiunii : privireinviitor.ro

Un studiu proaspăt şi catalogat pe bună dreptate drept neconvenţional a fost dat publicităţii. Cercetarea

dovedeşte că, ţineţi-vă bine, o infuzie de fecale de la o persoană sănătoasă într-un intestin al unui pacient bolnav, este semnificativ mai eficace decât un tratament cu antibiotice. Oamenii de ştiinţă speră să vină în ajutor astfel celor care suferde obezitate, alergii alimentare şi multe alte maladii.

Cercetarea a fost publicată săptămâna trecută de New England Journal of Medicine şi demonstrează că transplantul de fecale elimină o infecţie bacteriană recurentă mult mai uşor decât medicaţia clasică.

Inedita metodă este recomandată contra infecţiei cu Clostridium difficile, care afectează aproape 1 la sută din pacienţii internaţi în SUA şi produce moartea a 100.000 de oameni anual. Transplantul de fecale a înregistrat o rată de vindecare de 94 la sută, de trei ori mai mare decât în cazul tratamentului cu vancomicină, antibioticul folosit în mod normal.

"Este un concept ciudat de a utiliza fecale, care au fost privite întotdeauna drept ceva murdar", declară dr. Lawrence Brand, gastroenterolog la Colegiul de Medicină Albert Einstein din New York, care a efectuat un transplant similar în urmă cu 14 ani, dar nu a participat la studiu. "Va deschide un capitol nou şi foarte interesant în medicină"

Tratamentul prezintă interes în rândul medicilor şi pacienţilor, datorită agresivităţii bacteriei şi rezistenţa la antibiotice pe care o capătă cu uşurinţă.

Discuţiile s-au aprins în urma publicării studiului, unii specialişti văd în această metodă o combatere a bolilor de intestin, incusiv sindromul de intestin iritabil şi anorexie.

Deşi mecanismul precis prin care se luptă împotriva bolii de transplant rămâne neclar, oamenii de ştiinţă cred că au de aface cu restabilirea diversităţii microbiene într-un intestin aflat în dificultate. Fecalele de la un donator sănătos conţine un sortiment bogat şi complex de micro-organisme, care se află de obicei într-un intestin sănătos. Aceste bacterii intestinale influenţează rata metabolismului nostru, performanţa sistemului imunitar, funcţia musculară şi chiar starea de spirit, spune doctorul Brandt.

Dezechilibru în rândul acestor micro-organisme poate avea consecinţe grave. Pacienţii infectaţi cu Clostridium difficile sunt adesea persoane în vârstă, cărora le-au fost administrate antibiotice. Administrarea acestora a distrus odată cu scopul propus şi bacteriile benefice din intestinele lor, determinând un teren propice dezvoltării bacteriei. Transmiterea infecţiei se face foarte uşor, este suficient pentru ca un individ să atingă un buton sau o telecomandă şi apoi să-şi atingă gura înainte de spălarea pe mâini.

Când ajunge în intestin, bacteria se înmulţeşte şi produce toxine. Bolnavul manifestă diaree, crampe abdominale, greaţă şi febră, conducând uneori la moarte. În SUA se cheltuiesc mai mult de 3,2 miliarde de dolari pe an pentru tratamentele acestei maladii.

Noul studiu făcut în Ţările de Jos este primul din lume care evidenţiază că transplanturile de fecale funcţionează fără efecte adverse grave. Au fost raportate mai mult de 300 de cazuri din Europa şi America de Nord care au probat procedura.

Elogii metodei de tratament aduce şi un alt gastroenterolog, dr. Collen Kelly de la Universitatea Brown's Alpert Medical School din Providence. Domnia sa nu a făcut parte din grupul de studiu dar este un practician al metodei de 4 ani. Dr. Kelly subliniază faptul că e nevoie să ne schimbăm modul de gândire când vine vorba de sănătatea noastră.

Studiul a implicat 43 de pacienţi, împărţiţi în trei grupe. Un grup tratat cu vancomicină în monoterapie, un grup a primit vancomicină plus lavaj intestinal sau curăţare, şi un al treilea a fost tratat cu vancomicină, lavaj intestinal şi un transplant de fecale.

Remediul a fost făcut prin combinarea de fecale proaspete de la un donator sănătos cu o jumătate de litru de apă sărată. După agitare şi strecurare a fost administrat printr-un tub nazal care ajunge până până la prima secţiune a intestinului subţire, ocolindu-se orice posibilitate pentru pacient de a mirosi sau gusta soluţia. Tratamentu poate fi administrat şi rectal cu ajutorul unui colonoscop sau a unui dispozitiv pentru clismă.

Dintre cei 16 pacienţi reveniţi grupului, 13 s-au vindecat după prima perfuzie, ceilalţi trei după a doua. Spre deosebire, doar şase dintre pacienţii trataţi doar cu vancomicină s-au vindecat şi patru din cel de-al treilea grup, cei care au primit pe lângă vancomicină şi spălături.

Conducătorul grupului de studiu, dr. Els van Nood de la Universitatea din Amsterdam, şi-a declarat siguranţa cu care a aşteptat rezultatele, dar nu estima o aşa rată de succes.

În plus, pacienţii trataţi cu acest miraculos elixir, au prezentat o îmbunătăţire şi diversificare a florei microbiene, deci o sănătate mai bună.

Transplanturile de fecale se utilizează pentru a trata boli din secolul al 4-lea în China, când doctorul Ge Hong prescria soluţii de fecale pentru tratamentul intoxificaţiilor alimentare şi diareei. Medicii chinezi au preluat metoda, folosiind-o pe parcursul anilor.

Medicii din Occident au fost mai reticienţi, deşi recunosc că anumite mamifere, spre exemplu câinii şi cămilele, consumă fecale atunci când sunt bolnave. În medicina veterinară, se foloseşte o soluţie de fecale pentru a trata caii bolnavi.

În medicina umană, primul articol despre această terapie este consemnată în 1958. În prezent se lucrează şi peste ocean la un studiu pe aceeaşi temă.

Susţinătorii metodei de tratament recunosc totuşi că există o problemă de PR în mediatizarea acesteia.

salexandruro

Mesaje : 1
Data de inscriere : 25/02/2013

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum