Forum de discutii pe teme de sanatate
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Obezitatea infantila

In jos

Obezitatea infantila Empty Obezitatea infantila

Mesaj  DanC Lun Oct 03, 2011 1:57 am


Lucruri cunoscute,dar bine de reamintit...:



"Obezitatea infantilă este o realitate tot mai vizibilă în şcolile din România. Numărul copiilor cu asemenea afecţiuni este în creştere, din cauza vieţii sedentare şi a unui regim alimentar nesănătos. Medicii spun că alimentaţia stradală este un dezastru pentru organism, iar lipsa exerciţiilor fizice şi timpul îndelungat petrecut în faţa calculatorului reprezintă inamicii numărul 1 ai sănătăţii copiilor.

Nivelul de activitate fizică în rîndul copiilor este în continuă scădere. Mulţi copii preferă să petreacă ore întregi în faţa monitorului sau a televizorului, în defavoarea practicării unui sport ca activitate recreativă. "În ultimii ani, cauza obezităţii la copii o reprezintă, de cele mai multe ori, regimul alimentar şi modul de viaţă nesănătos. Alimentaţia ce se bazează exclusiv pe dulciuri, cipsuri, sandvişuri, alte produse fast-food îi îngraşă pe micuţi. În ziua de azi, copiii nu mai mănîncă supe, ciorbe, legume, fructe. Conţinutul caloric mare al alimentelor de tip fast-food şi al semipreparatelor contribuie la apariţia mai frecventă a obezităţii infantile. De asemenea, mai trebuie spus că, la copii, prevalenţa obezităţii este legată şi de timpul petrecut în faţa televizorului, de consumul de snacksuri şi de influenţa reclamelor la produsele bogate în grăsimi", ne-a spus prof.dr. Marin Burlea, şeful Clincii de Gastroenterologie din cadrul Spitalului de Copii "Sf.Maria".

Consumul caloric mediu a crescut în mod simţitor în ultimele decade. Dacă în 1970 era de 3.300 kcal/zi, în prezent a ajuns la o medie de 3.800 kcal/zi. O statistică efectuată la nivel mondial indică faptul că 60 la sută dintre copiii cu vîrsta între 9 şi 11 ani consumă dulciuri în fiecare zi, iar 16 la sută mănîncă în mod constant snacksuri sărate.

Medicii spun că un rol esenţial în producerea acestor situaţii îl constituie comportamentul alimentar familial. "Familia îşi pierde misiunea de educare a copilului în sensul respectării unui stil alimentar echilibrat. S-a extins obiceiul meselor anarhice, cu un consum ridicat de dulciuri, biscuiţi, carbogazoase îndulcite, la orice oră din zi şi chiar din noapte", afirmă prof.dr. Burlea. În plus, copiii sînt duşi şi aduşi de la şcoală cu maşina. Cei care nu au maşină, recurg la un mijloc de transport în comun, chiar dacă instituţia de învăţămînt este situată la doar o staţie distanţa de casă.

Nutriţioniştii avertizează că părinţii ar trebui să-şi ferească odraslele de o serie de alimente extrem de dăunătoare pentru organism. Pe primul loc se află zahărul. Specialiştii spun că zahărul îmbătrîneşte, duce la creşterea colesterolului din sînge, la apariţia diabetului şi a bolilor cardiovasculare. "Zahărul este unul din produsele alimentare care duce la apariţia dependenţei. Persoanele care devin dependente de zahăr pot intra chiar şi în sevraj. Organismul uman poate să funcţioneze perfect fără nici un gram de zahăr", explică dr. Gina Botnariu, medic primar în cadrul Clinicii de Diabet, Boli de Nutriţie şi Metabolice din cadrul Spitalului "Sf.Spiridon".

Un alt aliment aflat pe lista neagră este margarina, care are un conţinut caloric destul de ridicat. Medicii spun că este mai sănătos untul şi le recomandă părinţilor să renunţe la margarină. Potrivit nutriţioniştilor, margarina poate duce la apariţia bolilor cardiovasculare şi a bolilor neurodegenerative. Produsele de patiserie au de asemenea un conţinut ridicat de kilocalorii. "Aceste alimente conţin margarină şi făină. Nu trebuie să devină obişnuinţă faptul de a înlocui o masă cu produsele de patiserie. Aceste alimente nu aduc organismului nici un beneficiu, deoarece pateurile sînt lipsite de orice tip de vitamine. Principalul risc evidenţiat este creşterea în greutate, într-un timp destul de scurt, lucru ce poate duce, în timp, la obezitate", ne-a mai spus dr. Botnariu.

Şi brînza topită este nesănătoasă, organismul uman nebeneficiind de aceleaşi calităţi pe care le primeşte de la brînza obişnuită. "Brînza topită este obţinută din resturile rămase la producerea brînzeturilor. În plus, are un conţinut caloric destul de ridicat. Recomand părinţilor să folosească pentru sandvişuri brînză normală şi să renunţe la cea topită, nesănătoasă pentru organismul copiilor", a precizat dr. Botnariu.

Deşi preferate de micuţi, iaurtul de fructe şi băuturile răcoritoare nu sînt recomandate de medici. "Au un conţinut ridicat de zahăr, ca să nu mai vorbim de raportul caloric. Decît să-i dăm să mănînce un iaurt cu fructe, mai bine optăm pentru unul natural", explică dr. Botnariu.

Produsele de tip fast-food sînt bogate în grăsimi "rele". "Părinţii pot opta cel mult o dată pe lună pentru restaurantele de acest tip, dar trebuie să fie conştienţi de riscul la care se expun", spune dr. Botnariu. Şi popcornul făcut la microunde este periculos pentru sănătate, fiind chiar cancerigen. Medicii nutriţionişti spun că un ingredient ce dă aromă de unt floricelelor de porumb care se prepară la microunde poate duce, de asemenea, la apariţia unor maladii pulmonare.

Medicii sînt îngrijoraţi că tot mai mulţi părinţi nu îşi dau seama de pericolul la care-şi expun copiii. Adulţii au impresia că, dacă le refuză celor mici plăcerea unei sticle de cola sau a unor dulciuri, fac un mare păcat. De asemenea, ei nu conştientizează imensa greşeală pe care o comit atunci cînd obişnuiesc să-şi răsplătească odrasla, pentru orice ispravă, cu dulciuri. "Copii care sînt obezi sînt extrem de sensibili şi suferă de depresie, anxietate, izolare socială. Toate sînt provocate de o foarte scăzută stimă de sine, imaginea deosebit de proastă asupra propriei persoane, relaţionarea defectuoasă cu cei din jur, care conduce la frustrări şi conflicte", explică psihologul Cristina Vameşu.

Specialiştii avertizează că obezitatea poate începe de la vîrsta de sugar, mai ales că foarte mulţi consideră că un copil este frumos atunci cînd este gras. Deseori se renunţă la alimentaţia naturală din comoditate şi, chiar din acest motiv, sugarul va deveni mai tîrziu un adolescent obez, care prezintă riscul de a face diabet zaharat. Situaţie care, spun medicii, poate fi prevenită printr-o alimentaţie corectă şi un mod de viaţă corespunzător."
DanC
DanC

Mesaje : 1033
Data de inscriere : 16/05/2011
Varsta : 47

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum