Plante uitate

In jos

Plante uitate

Mesaj  laedra la data de Mar Sept 10, 2013 9:07 pm

Vindeceaua
(Betonica officinalis)

Leacuri călugăreşti

Numele grecesc al acestei plante este ces­tron. Preparată sub formă de băutură, vinde­ceaua e diuretică şi combate formarea calculilor renali. Amestecată cu vin şi miere este bună împotriva hidropiziei. O cataplasmă cu frunze de vinde­cea este foarte eficientă în cazul contuziilor oculare, iar sucul plantei, combinat cu ulei de trandafir şi instilat în ureche, cal­mează durerile.
* Măcinată şi fiartă cu miere, vindeceaua ameliorează starea bolnavilor de pleurezie, linişteşte tusea şi vindecă astmul şi majoritatea bolilor de stomac. În caz de febră, trebuie băută cu apă caldă, iar în lipsa febrei, cu vin. Ames­tecată cu vin şi miere, aceeaşi pudră (planta măcinată) destinde abdomenul.
* O cataplasmă cu frunze mărunţite şi pu­ţină sare cicatrizează rănile proaspete, iar planta singură, mărunţită, este un remediu eficient împotriva fracturilor craniene.
* Frunzele de vindecea fierte se folosesc, cu succes, sub formă de cataplasmă, în diverse afecţiuni ale ochilor. Mâncate sau consumate ca băutură, opresc lăcrimarea.
* Vindeceaua are, de asemenea, capacita­tea de a preveni orbirea, dar pentru a obţine acest efect fericit, trebuie amestecată, în părţi egale, cu virnanţ. Plantele se storc şi se bea su­cul di­luat cu apă călduţă. Acest remediu ajută la dis­persarea sângelui care inflamează ochii şi le redă acestora mobilitatea.
* Luată cu apă călduţă, vindeceaua vindecă abcesele dureroase ale plămânilor şi calmează durerile de stomac, iar sub formă de decoct, este foarte bună pentru ficat şi fiere.
* 120 g de vindecea şi 27 de boabe de piper, mă­runţite şi amestecate cu 150 ml de vin vechi, degajă rinichii şi alină durerile. 30 g de plantă zdrobită plus 2 ceşti de apă caldă calmează durerile de stomac cele mai violente.
* Combinată cu miere, vindeceaua potoleşte tusea şi relaxează abdomenul. În plus, este un re­mediu efi­cient împotriva febrei cotidie­ne: în acest caz, se ames­tecă circa 60 g de vindecea şi 30 g de patlagină mărunţite cu apă călduţă. Din acest amestec rezultă o băutură, care pen­tru a fi şi mai eficientă, trebuie admi­nis­trată bolnavului înainte de un nou frison.
* O infuzie din 30 g de vindecea şi 4,5 cl de apă fierbinte combate hidropi­zia. Rădăcina de vindecea măcinată mă­runt şi combinată cu hidromel (apă plus miere) are efectul spânzului, devenind un vomi­tiv foarte activ. Pliniu recomanda prepa­rarea unei băuturi din 13 g de ră­dăcină măcinată, ames­te­ca­tă cu vin de struguri uscaţi la soa­re, sau cu vin şi miere, ca­re, provocând voma, curăţă sto­macul de fleg­ma care-l supra­încarcă.
* Frunzele de vindecea mă­­cinate şi băute cu hidromel ajută pacienţii care au suferit fracturi şi combate slă­birea ute­rului. Seminţele sau frun­zele combinate cu vin sunt şi ele un antidot în acest sens.
* 30 g de vindecea ames­tecate cu vin călduţ vin­decă găl­­binarea, iar amestecate cu hidromel regulari­zează ciclul menstrual.
* Pliniu considera vinde­ceaua un talisman împo­triva şerpilor: când se văd înconju­raţi din toate părţile de vinde­cea proaspătă, şerpii nu îndrăznesc să treacă de această barieră şi mor în cercul trasat în jurul lor, muş­cându-se şi lovindu-se cu cozile. Şi tot Pliniu spu­nea că cei ce poartă cu sine această plantă nu trebuie să se teamă de nici o otravă.
* Şi o ultimă virtute: înghiţită cu vin, vindeceaua reînsufleţeşte şi reîmbujorează tenul.
avatar
laedra

Mesaje : 114
Data de inscriere : 09/07/2011
Varsta : 52
Localizare : Romania

Vezi profilul utilizatorului http://eternitate.tripod.com

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum